Drents+Dierentehuis+helpt+boer+met+kattenprobleem
Achtergrond
© Peter Nefkens

Drents Dierentehuis helpt boer met kattenprobleem

Katten zijn onmisbaar op een boerderij om de hoeveelheid muizen in toom te houden. Maar de boer die de katten hun gang laat gaan, komt er vroeg of laat achter dat het er wel heel veel zijn geworden. Het Provinciaal Drents Dierentehuis in Beilen heeft een oplossing: TNR.

De drie letters staan voor de Engelse woorden Trap, Neuter and Return. Simpelweg komt het erop neer dat alle katten van een boerderij worden gevangen, tijdelijk een plekje krijgen in het dierentehuis en daar netjes worden gecastreerd of gesteriliseerd. Uiteindelijk keren alle dieren weer terug op de boerderij.

'Wij doen dit al langer voor campings. Tegenwoordig merken we dat steeds meer boeren anders tegen katten aankijken. Vroeger vond niemand het een probleem, maar nu wil de boer niet constant met nesten vol kittens opgescheept zitten', zegt Alwin Tol. De 37-jarige beheerder van het provinciaal dierentehuis in Beilen kan het weten, want hij komt zelf van een boerderij in Hoogersmilde.

Dierenbescherming

'In samenwerking met de Dierenbescherming werken we met TNR. De coördinator van de Dierenbescherming gaat langs bij de boerderij en bekijkt hoe groot het probleem is. Dan worden direct afspraken gemaakt, want er zijn wel kosten aan verbonden, 20 euro per kat.'

De muizenplaag in Friesland in 2015 was voor ons ideaal

Alwin Tol, Provinciaal Drents Dierentehuis in Beilen

Met behulp van de Dierenambulance worden vangkooien geplaatst, legt Tol de procedure uit. 'De katten mogen dan een dag niet worden gevoed, zodat ze op het eten in de kooi afkomen. Het zijn geen dieren die je zo met de handen kunt pakken.' De boer krijgt hetzelfde aantal katten terug, maar dan zonder dat deze dieren voor verder nageslacht kunnen zorgen.

Muizenoverlast

Er zijn ook boeren die met flinke muizenoverlast in hun maag zitten. 'Die komen ook steeds vaker bij ons om katten te halen. Er komen bij ons best veel katten binnen die niet geschikt zijn als huiskat.'

Sommige katten noemt Tol zelfs gevaarlijk. 'Hier houden heeft dan geen zin. Daar zoeken wij buitenplekken voor. Een boerderij biedt veel ruimte en geeft deze katten rust.'

Kosteloos

Deze katten worden kosteloos geplaatst, gesteriliseerd of gecastreerd. Met een glimlach op zijn gezicht vertelt Tol over de muizenplaag die de agrariërs in Friesland in 2015 trof. 'Dat was voor ons ideaal. Toen hebben we heel veel katten geplaatst op boerderijen.'

Jaarlijks vinden circa driehonderd katten een nieuw huis op de boerderij. 'Vorige maand kregen we nog tien katten van een boerderij waarvan de eigenaar was overleden. Daar zoeken wij dan weer een nieuwe boerderij voor.'

Grens over

De boerderijkatten zijn een serieus onderdeel van het werk en de omzet van het dierentehuis geworden. Belangrijk dus: aan de ene kant voor het welzijn van de dieren, aan de andere kant omdat ze op een boerderij van grote waarde zijn door de jacht op muizen en zelfs ratten. De katten blijven niet alleen in Drenthe, maar gaan ook de provinciegrens over.

Boeren hebben ook nog een voorkeur voor bepaalde soorten, merkt Tol. 'Vooral lapjeskatten zijn populair. Laatst vertelde iemand me dat die het beste zijn te zien vanaf de trekker.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer