Kamer+wil+onderzoek+naar+vogelbeheer+en+zwerfkattenaanpak
Nieuws
© Image by Christine Sponchia from Pixabay (gratis)

Kamer wil onderzoek naar vogelbeheer en zwerfkattenaanpak

Er moet een onderzoek komen naar de ecologische trends en beheer van weidevogelgebieden die onder beheer zijn van terreinbeherende instanties. Maar ook strengere regels voor katten moeten worden onderzocht.

Dat vindt de Tweede Kamer nadat onder meer een motie van Maurits von Martels (CDA) over natuurland werd aangenomen. PvdA, 50-Plus, Denk, VVD, SGP, ChristenUnie, CDA en Wybren van Haga waren voorstander. Volgens Von Martels, waarvan de motie dinsdag in stemming werd gebracht, wordt er bij voorbaat van uit gegaan dat een gebrek aan beheer of juist een zeer extensief beheer ten goede komt aan de weidevogels.

Daarom verzoekt hij in de motie dat, mede ten behoeve van het komende Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), de regering samen met provincies onderzoek doet naar de ecologische trends en beheer van weidevogelgebieden die in de afgelopen twintig jaar onder het beheer zijn gekomen van natuurbeherende instanties.

Chippen katten

Overigens werd dinsdag ook een motie van William Moorlag (PvdA) met een ruime meerderheid aangenomen. Hij wil dat de regering kijkt naar de effecten van een chipplicht en een verplichting tot castratie en sterilisatie bij katten in Vlaanderen op de overlast door zwerfkatten in de natuur. Hij wil dat daarbij wordt overwogen deze verplichting ook voor Nederland in te voeren.

In België moeten alle katten worden gechipt, waarbij de gegevens in een centrale database worden geregistreerd. Daarbij moeten alle katers en poezen die na 31 augustus 2014 zijn geboren, voor het eind van dit jaar zijn geholpen, waardoor ze geen nakomelingen kunnen krijgen.Voor erkende fokkers geldt een uitzondering.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer