PvdD+Groningen+vraagt+om+castreren+boerderijkatten
Nieuws
© Geert Job Sevink

PvdD Groningen vraagt om castreren boerderijkatten

De fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) in Groningen vindt dat steviger moet worden ingezet op het castreren of steriliseren en chippen van katten. De continue aanwas van boerderijkittens zorgt vooral in het buitengebied voor instandhouding van de groep zwerfkatten, stelt de partij.

Hiermee reageert de PvdD op de beleidnotitie Fauna en Flora 2018 waarover de Statencommisie Ruimte, Natuur en Leefbaarheid woensdag debatteert. De provincie wil mogelijk verwilderde katten afschieten om weidevogels te beschermen.

Muizen

Volgens PvdD-Statenlid Kirsten de Wrede is er geen enkel bewijs dat doden van zwerfkatten effect gaat hebben op bijvoorbeeld predatie van weidevogelkuikens. 'Katten in het wild eten overwegend muizen en andere kleine zoogdieren.'

De partij verwacht dat bejaging met veel dierenleed gepaard gaat. 'Het is bovendien geen definitieve oplossing voor het probleem. Ook huisdierkatten zullen slachtoffer worden van de schoten hagel.'

Diervriendelijke aanpak

De PvdD vindt dat de provincie geld en energie moet steken in een diervriendelijke aanpak, waarbij katten worden gevangen, gecastreerd of gesteriliseerd en worden teruggeplaatst.

Voorzitter Wilco de Jong van het Kollektivenberied Fryslân gaf onlangs aan dat hij vindt dat afschot van katten onderdeel is van de aanpak in weidevogelgebieden. 'Katten pakken meer dan je doorhebt. Ze pakken geen eieren, maar wel kuikens.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer