Verzekeringsplicht arbeidsongeschiktheid geldt niet voor boeren

Boeren en tuinders worden uitgezonderd van de verplichte verzekering die zzp'ers moeten afsluiten tegen arbeidsongeschiktheid. Dat staat in het advies 'Keuze voor zekerheid' dat de Stichting van de Arbeid zojuist heeft gepresenteerd.

Verzekeringsplicht+arbeidsongeschiktheid+geldt+niet+voor+boeren
© Dirk Hol

De stichting heeft dit advies op verzoek van het kabinet opgesteld. In het advies staat dat zelfstandigen zonder personeel straks standaard zijn verzekerd tegen inkomensverlies vanwege langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. LTO Nederland heeft bedongen dat boeren en tuinders buiten de verzekeringsplicht vallen.

Dat voor boeren en tuinders een uitzondering wordt gemaakt, komt doordat de bedrijfsvoering van agrarische ondernemers bij ziekte of arbeidsongeschiktheid over het algemeen niet direct in gevaar is. Ze hebben andere waarborgen. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfsverzorgingsdienst.

LTO Nederland vindt het daarom niet meer dan logisch dat agrarische ondernemers geen verzekeringsplicht opgelegd krijgen. Bij de totstandkoming van het Pensioenakkoord in juni 2019 heeft LTO Nederland bedongen dat er geen verzekeringsplicht voor arbeidsongeschiktheid komt voor agrarisch ondernemers.

Arbeidsongeschiktheid zelf opvangen

Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland erkent dat agrarisch ondernemers net als iedere zelfstandige zonder personeel een risico lopen op arbeidsongeschiktheid. 'Maar in de regel kunnen boeren en tuinders de directe uitval vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid prima opvangen met hulp van het gezin, buren, bedrijfsverzorging of inhuur van personeel. Een verplichte verzekering is daarom niet nodig.'

Calon wijst erop dat agrarisch ondernemers die toch een verzekering wensen, altijd terecht kunnen op de private markt voor een verzekering op maat.

Beschermen tegen inkomensverlies

Zelfstandigen zijn in Nederland nu niet verplicht om zich te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan dit leiden tot een forse inkomensterugval. Het voorstel van de Stichting van de Arbeid betekent dat zelfstandigen zonder personeel verplicht verzekerd zijn en een toegankelijke en betaalbare inkomensbescherming krijgen met keuzemogelijkheden.

'De Stichting van de Arbeid staat achter de eerdere afspraak om de agrarisch ondernemers uit te zonderen van de verzekeringsplicht', zegt Calon. 'Daar zijn we blij mee, want boeren en tuinders die geen behoefte hebben aan zo’n verzekering besparen daarmee bijna 3.000 euro per jaar.' De afspraak over onze uitzonderingspositie is goed uitvoerbaar, we houden het kabinet en de politiek er dus ook aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer