Cao-overleg glastuinbouw loopt vast op seizoenswerk

De onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers om te komen tot een nieuwe cao voor de glastuinbouw zijn dinsdagochtend vastgelopen. Vooral vanwege een verschil van inzicht over de invulling van flexwerk.

Cao%2Doverleg+glastuinbouw+loopt+vast+op+seizoenswerk
© Nieuwe Oogst

In een persbericht melden Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum dat er vanuit de hoofdbesturen van FNV en CNV Vakmensen onvoldoende bereidheid was om de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor seizoensarbeid op te vangen. Een loonbod van 4,5 procent over 18 maanden bleek daarvoor niet voldoende.

'De inzet van de werkgeversorganisaties was heel nadrukkelijk om tot een cao te komen', stelt Ilse Lensink, eerste onderhandelaar namens de werkgevers. Maar geen of beperkte medewerking op de WAB maakt dat het proces is afgebroken. De nieuwe wet zorgt er onder meer voor dat flexwerk duurder wordt en dat oproepkrachten meer bescherming krijgen.

WAB van grote invloed

Bij de start van het onderhandelingsproces was al duidelijk dat de WAB van grote invloed zou zijn op het verloop van dit onderhandelingsproces. De wet beoogt volgens de werkgevers om, door het inbouwen van financiële prikkels, meer mensen van een dienstverband voor bepaalde tijd naar een dienstverband van onbepaalde tijd te krijgen.


Op jaarbasis werken er 125.000 mensen in de glastuinbouw, 50.000 hiervan werken in het seizoen. Vooral voor het echte seizoensmatige werk zien de werkgevers de WAB als een ordinaire kostenstijging. De wetgever maakte op voorhand afwijkende regels mogelijk, maar de werkgevers stellen dat de vakbonden die ruimte nagenoeg niet wilden invullen.

Meedenken over flexibiliteit

Lensink legt uit dat werkgevers versoepeling willen van afspraken rond loonbetaling bij afzegging van een werkoproep. In een reactie zegt CNV Vakmensen dat de vakbond wil meedenken over bevordering van de flexibiliteit voor werkgevers, maar dat het ondernemersrisico niet te veel op het bord van de werknemers moet komen te liggen.

Een belangrijk breekpunt was volgens CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar verder dat werkgevers de wijzigingen op de WAB structureel willen vastleggen. CNV Vakmensen wil echter alleen praten over afwijkingen op de wet voor een periode van een jaar, om de consequenties goed te kunnen overzien.

'Vakbonden leggen blokkade'

Zowel de werkgevers als de vakbonden melden dat ze teleurgesteld zijn over het vastgelopen cao-overleg. Lensink verwijst naar het goede loonvoorstel en vindt dat vooral de hoofdbesturen van de vakbonden een blokkade leggen om seizoenswerk fatsoenlijk georganiseerd te krijgen.

Warnaar stelt dat het niet goed is voor het imago van de glastuinbouw dat de werknemers nu niet kunnen terugvallen op een goede cao.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer