CDA en GL willen niet-betalende werkgever harder aanpakken

Vakbonden moeten de mogelijkheid krijgen om namens gedupeerde (buitenlandse) werknemers niet alleen achterstallig loon, maar ook een schadevergoeding op te eisen bij malafide werkgevers. Dat is de strekking van een motie die CDA en GroenLinks (GL) hebben ingediend in de Tweede Kamer.

CDA+en+GL+willen+niet%2Dbetalende+werkgever+harder+aanpakken
© Dirk Hol

Volgens de twee fracties is het nu zo dat een opdrachtgever bij niet nakoming van de loonverplichtingen op grond van een cao alleen het risico loopt dat hij alsnog het achterstallige loon moet betalen. De dreiging om daar bovenop ook nog een schadevergoeding te moeten betalen, zou volgens CDA en GroenLinks een 'meer afschrikwekkende werking' hebben.

Ze vragen minister Wouter Koolmees (SZW) om onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor werknemersorganisaties om zelfstandig een schadevergoeding te eisen. Dit zou dan geregeld moeten worden in de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Koolmees voelt daar wel voor. 'Het lijkt mij goed om zo'n verkenning te doen', zei hij donderdag in de Tweede Kamer. Komende dinsdag wordt over de motie gestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer