Meer vragen Werkgeverslijn door nieuwe wetgeving

De Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) en de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) leiden tot veel vragen bij werkgevers. Dit zorgde in 2019 voor topdrukte bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

Meer+vragen+Werkgeverslijn+door+nieuwe+wetgeving
© Vidiphoto

De advieslijn voor werkgevers in de land- en tuinbouw beantwoordde in 2019 3.720 vragen van ondernemers. Dat is 11 procent meer dan het jaar daarvoor. De meeste vragen kwamen vanuit de glastuinbouwsector en de open teelten.

De meeste vragen (731) werden gesteld over de Private Aanvulling WW en WGA (PAWW), gevolgd door beloning (413), vakantie/verlof (203), arbeidsduur (175) en huisvesting (147). Ook stelt de nieuwe WAB werkgevers voor vraagtekens.


Op cao-gebied was 2019 een relatief rustig jaar. Alleen voor de glastuinbouw is halverwege het jaar een nieuwe cao afgesloten. 'De veranderingen in die cao vielen qua impact voor de meeste werkgevers mee. De vragen die gesteld werden gingen over de verrekening van de vrijwillige loonsverhoging, weekafrekening en wijzingen omtrent functiewaardering', zegt adviseur Diana Eleveld van de Werkgeverslijn.

Oproepkrachten

Tegen het einde van het jaar kwamen er steeds meer vragen over de WAB, met name over de veranderingen rondom de WW-premie en het vaste aanbod voor oproepkrachten.

Werkgevers waren zich aan het voorbereiden op de grote veranderingen die deze wet met zich meebrengt, zegt Eleveld. 'Er werd veel gevraagd naar de verplichting voor het hebben van een schriftelijke arbeidsovereenkomst om een te lage WW-premie te mogen toepassen. Maar nog meer werd er gevraagd naar hoe de nieuwe regels voor oproepkrachten toegepast moeten worden. Het werken met een vaste arbeidsomvang is voor werkgevers soms lastig, omdat ze te maken hebben met weersinvloeden en seizoensmatige teelten.'

Naast de telefonische adviezen, biedt de Werkgeverslijn ook online informatie. Hier steeg het aantal bezoekers vorig jaar naar 208.660. Dankzij een financiële bijdrage van Colland Arbeidsmarkt, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Agrarisch en Groen, kan iedere agrarische werkgever gratis gebruikmaken van de Werkgeverslijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer