Australië verwacht snel herstel tarweproductie

De Australische overheid gaat ervan uit dat de tarweproductie na twee jaren met extreme droogte weer zal herstellen tot het niveau van het groeiseizoen 2017-2018.

Australi%C3%AB+verwacht+snel+herstel+tarweproductie
© Twan Wiermans

De totale tarweproductie in Australië bleef in de oogstjaren 2018 en 2019 beperkt tot respectievelijk 17,3 miljoen ton en 15,2 miljoen ton. Voor komend jaar is de verwachting dat de productie stijgt naar 21,4 miljoen ton. Dit blijkt uit productie- en prognosecijfers van het Australische landbouwministerie Abares voor de periode van 2017 tot 2025.

De hogere tarweproductie voor komend jaar is vooral gebaseerd op een hogere opbrengst per hectare. In het groeiseizoen dat nu wordt afgesloten, blijft de verwachte gemiddelde opbrengst beperkt tot 1,5 ton per hectare. Dit komt door de extreme droogte in met name de provincies Nieuw-Zuid-Wales en Queensland.

Uitbreiding areaal

Voor komend seizoen houdt Abares rekening met een normale gemiddelde opbrengst van 1,8 ton tarwe per hectare. Bovendien blijkt uit de eerste prognosecijfers dat het areaal tarwe in Australië toeneemt van 10,1 miljoen hectare tot 12 miljoen hectare. Voor de komende jaren voorspelt het ministerie een geleidelijke toename van de totale tarweoogst, vooral vanwege een bescheiden verdere uitbreiding van het areaal.


Met de stijging van de tarweproductie houdt Abares ook rekening met een herstel van de positie van Australië op de mondiale graanmarkt. In het seizoen 2017-2018 exporteerde Australië nog 15,5 miljoen ton tarwe. Maar voor dit jaar wordt het exportvolume begroot op slechts 9,6 miljoen ton.

Binnenlandse voorraden aanvullen

Voor komend seizoen zullen binnenlandse voorraden weer worden aangevuld, vooral in de landbouwgebieden met grootschalige veehouderijbedrijven.

Daarnaast blijft op de tarwebalans voor Australië ook nog zo'n 12,4 miljoen ton beschikbaar voor de internationale markt. Abares verwacht vooral dat Australië in de export weer een rol van betekenis kan spelen op de Aziatische markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer