Australische boeren blijven achter met verkoold land

De beelden en foto’s die ons bereiken van de bosbranden in Australië tarten ieder voorstellingsvermogen. Uitgestrekte zwartgeblakerde weilanden met verkoolde karkassen van rundvee en kangoeroes. De vrees is dat de branden de genadeklap zullen betekenen voor veel melkveehouders in het land.

Australische+boeren+blijven+achter+met+verkoold+land
© ANP Persbureau

De bosbranden hebben vooral huisgehouden in melkveegebieden in de Australische staten Victoria en New South Wales, waar honderden boeren alles verloren.

Melkveehouders die aan de macabere dans met het vuur wisten te ontsnappen ondervinden ook de nodige problemen. Sommigen wisten hun bedrijf en veestapel te behouden, maar zagen wel hun voedergewassen verzwolgen worden door de vlammen. De zomer is daar pas begonnen, maar veel bedrijven weten dat ze het nu al niet gaan redden met hun voervoorraden.

Melkafvoer

In veel getroffen gebieden is de infrastructuur zodanig beschadigd dat melk niet afgevoerd kan worden. Leveranciers van veevoer gaan met hun brandbare lading de weg niet op.

Ook de aanvoer van brandstof voor de generatoren op de bedrijven is verstoord. Hierdoor kunnen boeren hun melkinstallaties niet laten draaien. Op sommige bedrijven moesten koeien 50 tot 60 uur wachten op een melkbeurt.

Nauwelijks reserves

Tegenover het Australische ABC News zegt melkveehouder Robert Miller te vrezen voor de toekomst van de Australische zuivelsector als boeren niet gecompenseerd worden voor de schade. De sector zucht al jaren onder aanhoudende droogte en lage melkprijzen, waardoor bedrijven nauwelijks reserves hebben.

‘Het omgaan met de branden is al emotioneel en stressvol genoeg en dan moet je ook nog dieren euthanaseren. Het is ons levenswerk’, zegt Miller.

De branden hebben tot nu toe 26 mensenlevens gekost. Door het vuur lieten zo’n half miljoen schapen, paarden en runderen het leven. Ecologen schatten het dodental in de natuur op meer dan een miljard dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer