Australië heeft nog groot potentieel (video)

Ondanks de slechte melkprijzen in Europa en elders in de wereld, gaat de Australische melkveehouderij hieronder niet gebukt. De boeren krijgen nog zo'n 36 eurocent voor een kilo melk, terwijl de binnenlandse productie alsmaar groeit.

Australi%C3%AB+heeft+nog+groot+potentieel+%28video%29
© Marjolein van Woerkom

Reden voor de vraag is de Australische koffiecultuur. Al die cappuccino's en caffè latte's zorgen voor een grote vraag naar melk. Ook groeit de export en investeren zuivelfabrieken fors in aanverwante producten als kaas en yoghurt.

Nog steeds lijkt het aanbod melk niet aan de vraag te kunnen voldoen. Vooral bij de melkveehouders ligt nog een heel potentieel.

Melkproductie

De gemiddelde melkproductie lag in 2014 op 5.400 kilo melk per koe. Deels komt die lage productie door het op gras gebaseerde productiesysteem. Koeien lopen jaarrond buiten en worden normaal gesproken alleen in de stal bijgevoerd.

Familie Visscher

Ook bij de geëmigreerde familie Visscher lopen de koeien het hele jaar buiten. De veestapel bestaat voor 90 procent uit Friesian-Holstein en voor 10 procent uit Holstein-Jersey-kruisingen. Het rantsoen bestaat voornamelijk uit gras en enkele bijproducten.

Hun productie ligt voor Australische begrippen bovengemiddeld hoog. Die ligt op 7.500 liter met een eiwitgehalte van 3,20 en een vetgehalte van 4,0 procent. Vorig jaar molken ze in totaal 5,7 miljoen kilo melk.

Binnenmelker

Familie Visscher is in 2000 naar het Australische Finley, in de staat New South Wales, geëmigreerd. Ze kwamen op een melkveebedrijf met 150 koeien terecht en hebben er meteen 150 bijgekocht.

Omdat het melken in de bestaande melkstal dubbel 18 niet vlekkeloos ging, hebben ze in 2003 een 80-stands binnenmelker neergezet, waar nu vierhonderd koeien per uur doorheen gaan. Ze melken twee keer per dag en hebben daarbij een vaste medewerker in dienst.

Serie

Nieuwe Oogst gaat deze weken Down Under en besteedt in serie verhalen in de krant volop aandacht aan de Australische en Nieuw Zeelandse land- en tuinbouw.

Afgelopen zaterdag werd er afgetrapt met het verhaal over de melkveehouderij in Australië die vrij stabiel is en nog veel groeipotentie heeft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer