Water+op+rantsoen+in+kurkdroog+Australi%C3%AB
Nieuws
© Haijo Dodde

Water op rantsoen in kurkdroog Australië

Voor het eerst sinds 2009 moeten boeren en burgers van de Australische staat New South Wales zuinig aan doen met water. De afgelopen twee jaar is er in dit dichtstbevolkte deel van het land 70 procent minder neerslag gevallen dan gemiddeld.

Dat heeft ervoor gezorgd dat het waterpeil van de bassins sindsdien met meer dan de helft is gedaald. Vanaf komende week is het verboden om overdag de tuinen te sproeien en is het helemaal niet meer toegestaan om water te gebruiken om stoepen en verharde ondergronden schoon te maken.

De landbouw in het gebied is al zwaar getroffen door het gebrek aan regen. De akkerbouwers in de staat zijn voor het derde jaar op rij geconfronteerd met een lager dan gemiddelde graanproductie. De Australische meteorologische dienst verwacht ook voor de komende maanden minder neerslag dan gemiddeld. Minister Melinda Pavey van Waterzaken zei dat deze vooruitzichten de regering tot deze maatregel hebben gedwongen.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer