1,5 miljoen euro voor herstel biodiversiteit

De stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel ontvangt 1,5 miljoen euro van de Postcode Loterij. Deze bijdrage is bedoeld om boeren, burgers, bedrijven, kennisinstellingen, natuurorganisaties en overheden die gezamenlijk werken aan biodiversiteitsherstel een belangrijke impuls te geven.

1%2C5+miljoen+euro+voor+herstel+biodiversiteit
© Nationale Postcodeloterij

De stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel gebruikt deze bijdrage om burgers te betrekken bij de waarde van biodiversiteit. En om boeren en beheerders van de openbare ruimte te ondersteunen bij een manier van werken die bijdraagt aan een gezonde bodem en een rijkdom aan planten en dieren in heel Nederland.

'Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een unieke samenwerkingsvorm gevonden om echt een verschil te maken. Alle deelnemers aan het Deltaplan werken samen aan innovatieve projecten om de biodiversiteit in Nederland te herstellen. Ik ben blij dat wij dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij dit breed gedragen initiatief een vliegende start kunnen bieden', zegt Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen bij de Postcode Loterij.

Biodiversiteitsverlies ombuigen naar -herstel

De ambitie van het Deltaplan is biodiversiteitsverlies in Nederland om te buigen naar biodiversiteitsherstel. Hiervoor hebben verschillende partijen de handen ineengeslagen. 45 partners, waaronder LTO Nederland, en 37 supporters hebben zich bij het Deltaplan aangesloten.

De kern van de aanpak is om samenwerking tussen alle relevante partijen op gebiedsniveau te realiseren, om grondgebruikers te belonen voor hun inspanningen die bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit. Doel is een Nederland waar de biodiversiteit floreert, waardoor de natuur rijker en de landbouw duurzamer wordt.


'We waarderen het enorm dat de Postcode Loterij deze integrale aanpak met zo'n groot bedrag mogelijk maakt', zegt voorzitter Louise Vet van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. 'Zeker nu er zoveel maatschappelijke aandacht is voor de invloed van landelijke activiteiten op de leefomgeving stelt deze bijdrage ons in staat om boeren en andere gebiedsbeheerders nog meer te betrekken bij het vinden van oplossingen.'

Goede praktijkvoorbeelden

De bijdrage van de Postcode Loterij geeft het Deltaplan de ruimte om projecten te ondersteunen die vanuit een gebiedsgerichte aanpak samenwerken aan herstel van biodiversiteit. Doel is te laten zien welke mooie resultaten behaald kunnen worden. Dit moet ook leiden tot goede praktijkvoorbeelden die vervolgens in andere gebieden kunnen worden toegepast.

'Verbetering van de biodiversiteit vraagt om inspanning en waardering van de hele samenleving. Boeren willen graag hun bijdrage leveren, een mooi landschap en een gezonde bodem zijn ook in ons belang. Maar we kunnen het niet alleen', zegt Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur en Landschap bij LTO Nederland.


'Met deze financiële ondersteuning laat de Postcode Loterij zien dat zij een integrale aanpak voor het herstel van de biodiversiteit ondersteunen', vervolgt Haarman. 'Als boeren worden beloond voor hun inspanningen voor biodiversiteitsherstel, komen we verder. Met deze steun maken we ons landschap en voedsel nóg biodiverser.'

Ook schenking SoortenNL

Ook SoortenNL, de koepel van organisaties die zich inzetten voor dier- en plantensoorten, kreeg een schenking van 1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Dit bedrag zal de komende drie jaar geïnvesteerd worden in bescherming van de biodiversiteit in Nederland.

SoortenNL monitort ontwikkelingen in de Nederlandse natuur. Elk van de negen organisaties binnen de koepel richt zich op een specifieke soortgroep. Tienduizenden vrijwilligers vormen de basis van de kennis die deze organisaties ontwikkelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer