SGP: voeg Deltaplan en natuurcompensatie samen

Landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop (SGP) diende deze week een voorstel in bij minister Carola Schouten (LNV) om de inspanningen voor het Deltaplan Biodiversiteit te combineren met deze voor agrarische natuurcompensatie.

SGP%3A+voeg+Deltaplan+en+natuurcompensatie+samen
© Dirk Hol

Wat is uw grootste zorg bij de aanpak van natuurherstel?

'De voortgang van natuurherstel in Nederland verloopt moeizaam. Hier wordt wat gedaan en daar wordt wat gedaan, maar er is weinig samenhang. Er blijft ook geld op de plank liggen, omdat het aankopen van gronden moeizaam verloopt.

Ga daar alsjeblieft zorgvuldig mee om, want verkeerd beheer kan forse schade aanrichten

Roelof Bisschop, SGP-Kamerlid en landbouwwoordvoerder

'De SGP stelt voor om daar meer samenhang in te brengen. Voeg de doelen en budgetten samen met doelen uit het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, dan kunnen we van één plus één drie maken.'

Wat hoort u hierover in het veld?

'We werden aan het denken gezet door een melkveehouder die te maken kreeg met natuurcompensatie. Dat moet in de directe omgeving van zijn bedrijf plaatsvinden op land dat geen verbinding heeft met andere natuur. Je zou je moeten afvragen waar die nieuwe natuur het meeste toevoegt en waar het kan dienen als ontbrekende schakel tussen andere natuurgebieden. Dan krijg je versterking van de natuur met inzet van dezelfde middelen.'

U vraagt zich af of het aankopen van grond voor natuur wel nodig is.

'Met de provincies moeten we overleggen waar nieuwe natuur noodzakelijk is. Is de aankoop van grond wel altijd nodig of kan agrarisch natuurbeheer een oplossing zijn. Met akkerranden kun je ook natuurgebieden verbinden en dat kan bijdragen aan een beter verdienmodel voor de boer. Hier is wel draagvlak voor nodig. Wij stellen daarom voor om hiermee te experimenteren.'

Wat verwacht u van Schouten?

'De minister is positief en komt binnenkort met een reactie op ons voorstel. Het sluit deels aan bij haar visie op natuur en kringlooplandbouw. Het zijn geen gescheiden trajecten, want dan krijg je verschotting en komt er geen integrale aanpak.'

U stelde ook kritische vragen over de aanbesteding van schaapherders door Staatsbosbeheer. Waarom?

'Volgens ons is een openbare aanbesteding bij gescheperde schaapskuddes niet wettelijk verplicht en kun je het aan een vaste herder en zijn kudde gunnen. Als die goed natuurbeheer en continuïteit levert, waarom zou je dan voor een andere kiezen.

'Zo'n gescheperde kudde wordt opgebouwd. Het is een slechte zaak als die zomaar ingewisseld kan worden voor een andere. Ga daar alsjeblieft zorgvuldig mee om, want verkeerd beheer kan forse schade aanrichten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer