Schouten stelt strenge eisen bij niet enten tegen Q-koorts

Een geitenhouder die zijn geiten vanwege gewetensbezwaren niet vaccineert tegen Q-koorts, krijgt te maken met strenge eisen. Zo wordt er geruimd, mocht de Q-koorts veroorzakende bacterie alsnog worden gevonden in de tankmelk.

Schouten+stelt+strenge+eisen+bij+niet+enten+tegen+Q%2Dkoorts
© pixabay

Dat antwoordde landbouwminister Carola Schouten woensdag schriftelijk op vragen van Tweede Kamer-lid William Moorlag (PvdA), die een bericht daarover las in het Brabants Dagblad. In dat bericht stond dat één geitenbedrijf in Nederland niet vaccineert tegen Q-koorts vanwege gewetensbezwaren.

• Lees ook: Q-koorts: 27 bedrijven niet tijdig gevaccineerd

Volgens Schouten is aan dit bedrijf in 2011 op grond van gewetensbezwaren van de houder een ontheffing verleend voor de vaccinatieplicht. Deze ontheffing is destijds verleend door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA), de huidige NVWA.

Aanvullende verplichtingen

Schouten stelt in haar brief dat er niet lichtvoetig is omgesprongen met het verlenen van deze ontheffing. Daarin zijn aanvullende verplichtingen opgenomen voor de veehouder. Dit strenge regime van aanvullende eisen is volgens haar opgelegd om te voorkomen dat het bedrijf een risico vormt voor de volksgezondheid of omwonenden.

Zo vindt er een intensieve tweewekelijkse tankmelkmonitoring plaats, waarbij de meerkosten voor rekening van de veehouder zijn. Als er iets wordt gevonden in de tweewekelijkse tankmelkcontrole, wordt overgegaan tot ruiming. Daarbij geldt dat de gebruikte testmethode zeer gevoelig is.

Uitbreidingsverbod

Verder heeft het bedrijf een uitbreidingsverbod. Ook mag het geen dieren afvoeren, behalve lammeren jonger dan vier weken ten behoeve van de vleesproductie en dieren die rechtstreeks naar het slachthuis worden vervoerd. Ook zijn er mestmaatregelen opgelegd en geldt er een bezoekersverbod en een hygiëneprotocol.

Tenslotte moet het bedrijf met bijvoorbeeld borden of aan medewerkers via een brief, duidelijk maken dat de geiten niet zijn gevaccineerd. 'De gestelde eisen bieden daarmee een beschermingsniveau gelijkwaardig aan dat van een gevaccineerd bedrijf', stelt Schouten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer