Dezelfde film, maar in een andere provincie

Plotseling was het er vorige week toch: een groeistop op de geitenhouderij in Overijssel. Was het een 'donderslag bij heldere hemel', of zag iedereen al aankomen dat ook Overijssel zich zou aansluiten bij de ontwikkeling in Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht?

Dezelfde+film%2C+maar+in+een+andere+provincie
© Fotografie Twan Wiermans

Wie de provinciale politiek volgt, had vorige week wellicht het idee dat hij naar een programma op 'Uitzending gemist' zat te kijken. Een besloten vergadering van Provinciale Staten waarin wordt gestemd over een groeistop op de geitenhouderij en een gedeputeerde die vreest voor een 'waterbedeffect'. Ruim een jaar geleden gebeurde in Gelderland precies hetzelfde. Dezelfde film wordt nu afgespeeld, maar dan in een andere provincie.

De eerste provincie die een geitenstop afkondigde was Noord-Brabant. Gelderland volgde in de zomer van 2017. Ondertussen volgde provincie Utrecht en nu is het dus de beurt aan Overijssel. Maar zo logisch als het nu klinkt, was het vorig jaar absoluut niet. In Nieuwe Oogst hadden we na het besluit van provincie Gelderland een interview met toenmalig gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en enige tijd later een interview met gedeputeerde Hester Maij van Overijssel. De mening van beide gedeputeerden, allebei lid van het CDA, leek destijds bijna tegenovergesteld.

Zo meende Maij dat het aan het ministerie van Volksgezondheid is om te bepalen of geiten een risico vormen voor de volksgezondheid. Bovendien zijn in Overijssel heel andere type bedrijven gevestigd. Veel meer gezinsbedrijven dan in Noord-Brabant. En misschien wel het belangrijkste argument: er is onvoldoende onderzoek beschikbaar naar de gezondheidsrisico's van geitenhouderijen en de mogelijke oorzaken daarvan. Ligt het aan fijnstof, of is het de mest? Je weet dus ook niet of een groeistop helpt.

Ligt het aan fijnstof, of is het de mest? Je weet dus ook niet of een groeistop helpt.

• Lees ook: LTO vindt slot geitenbedrijven Overijssel onterecht

In de tussentijd is er geen nieuw onderzoek beschikbaar gekomen. Waarom heeft provincie Overijssel nu dan een draai gemaakt? Het belangrijkste argument is het 'waterbedeffect'. Nu geitenhouders niet kunnen uitbreiden in Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht, worden er activiteiten ontplooid in Overijssel. Ondanks de geitenstop in de drie provincies, groeit de geitenhouderij in Nederland nog steeds.

De geitenhouderij in relatie tot volksgezondheid is een gevoelig dossier. Regionale media hebben er veelvuldig over bericht. Met de Q-koorts in het achterhoofd willen overheden geen fouten maken. LTO wijst erop dat volgens de Gezondheidsraad de gegevensbasis te beperkt is om van algemeen aanvaarde inzichten te kunnen spreken. De organisatie tekent erbij aan dat van het weg- en luchtverkeer al wel is bewezen dat er schadelijke effecten zijn op de gezondheid van mensen. Maar die mogen doorgroeien.

Wordt er gemeten met twee maten? Feit is dat geitenhouders er direct de gevolgen van ondervinden. Geen film, maar werkelijkheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer