Nog meer doden door Q-koorts

Het aantal mensen dat aan Q-koorts is overleden, is naar boven bijgesteld tot 95 slachtoffers. In twee jaar tijd zijn er officieel ruim twintig doden bij gekomen.

Nog+meer+doden+door+Q%2Dkoorts
© Koen van Wijk

In werkelijkheid ligt het aantal slachtoffers waarschijnlijk nog hoger. Dat hebben het AD en andere media op zaterdagmorgen gemeld. De nieuwe cijfers komen uit een update van de Nationale Chronische Q-koorts Database, die zaterdagmiddag officieel wordt gepresenteerd.

• Lees ook: Geitenhouder en buurman samen in wachtkamer

Het is meer dan twee jaar geleden dat voor het laatst de balans werd opgemaakt. Toen bleken nog 74 mensen aan Q-koorts te zijn overleden. In de tussentijd zijn daar dus 21 slachtoffers bij gekomen. Sinds 2016 is bij nog eens 80 mensen de gevaarlijke chronische variant van Q-koorts vastgesteld. In totaal hebben 519 mensen deze vorm van de ziekte.

Bacterien ingeademd

Dat ruim acht jaar na de grote epidemie nog mensen zouden overlijden aan de gevolgen van Q-koorts, had toen bijna niemand voorzien. Tussen 2007 en 2011 waren veel geiten en schapen besmet met de Coxiella burnetii-bacterie. Ook mensen kunnen daar ziek van worden, wanneer ze bacteriën hebben ingeademd afkomstig van zieke dieren.

De eerste gevallen werden in 2007 opgemerkt in Oost-Brabant. Q-koorts was toen een vrij onbekende ziekte. Maatregelen om de ziekte te bedwingen, bleven lang uit en zo kon de uitbraak uitgroeien tot de grootste ter wereld.

Database

Sinds 2010 is de epidemie grotendeels onder controle. Het aantal zieke geiten en schapen neemt af en bij mensen worden veel minder klachten gemeld. De chronisch zieke patiënten worden uitgebreid gevolgd.

Van deze groep met de ernstigste klachten worden alle medische gegevens opgeslagen in de Nationale Chronische Q-koorts Database.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer