Industrie dekt extra kosten voor wegvallen chloorprofam

De fritesindustrie gaat de extra kosten voor het wegvallen van de kiemremmer chloorprofam compenseren. Onder andere Aviko Potato en McCain betalen een plus boven op de contractprijs.

Industrie+dekt+extra+kosten+voor+wegvallen+chloorprofam
© DLV

Aardappeltelers die op contract telen voor Aviko Potato en hun aardappelen tot week 30 bewaren, kunnen in aanmerking komen voor een contractprijs van maximaal 220 euro per ton.

Aviko Potato meldt dat voor de contracttelers het lang bewaren van de aardappelen van oogst 2020 beter beloond gaat worden. Er komt onder meer een betere basisprijs voor de triple A-rassen Innovator, Agria en Markies. Verder gaat de inkooporganisatie voor fritesfabrikant Aviko de verschillende bewaarstaffels naar boven bijstellen.

Basisprijs

De basisprijs voor de rassen uit het AAA-segment gaat bij Aviko Potato met 2,50 euro per ton omhoog vanaf week 45. De prijzen voor de andere rassen blijven gelijk. Vanwege het wegvallen van chloorprofam introduceert Aviko Potato daarnaast een pakket maatregelen om de stijgende kosten voor de lange bewaring te compenseren.

Vanaf week 9 is er een oplopende bewaarstaffel die kan leiden tot een extra premie van maximaal 10 euro per ton boven op de reguliere bewaarvergoeding. Ook komt er voor telers met een mechanische koeling een startpremie van 4 euro per ton vanaf week 17. Deze premie wordt daarna wekelijks verhoogd met 0,50 euro per ton.


Daarnaast kunnen telers in aanmerking komen voor een extra bakkleurpremie van 5 euro per ton als hun bakkleur gemiddeld beter is dan de voorgaande jaren. Dit is een premie boven op het bestaande bonus-malussysteem voor de bakkwaliteit. Deze premie stelt Aviko Potato in omdat het toepassen van bepaalde alternatieven voor chloorprofam ten koste kan gaan van de bakkleur.

Innovator

Ook McCain compenseert de meerkosten. In de leveringsmaand februari tot aan juni voor Fontane van gemiddeld 2 tot 8,50 euro per ton. Voor Innovator ligt de plus op gemiddeld 4,50 euro tot 14 euro per ton. Voor Innovator ligt de compensatie hoger omdat dit voor McCain een belangrijk ras is dat in de bewaring gevoelig is.

Tijdens de themadag Aardappelen op 27 januari in Dronten werd al duidelijk dat de fritesindustrie zich maximaal inzet om 100 procent van de geteelde grondstof te kunnen verwerken. Daar werd erop gewezen dat de fritesindustrie geen producten kan afnemen die niet aan de wettelijke normen voldoen. De compensatie van de extra kosten voor het wegvallen van chloorprofam draagt daaraan bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer