Bestaande mrl chloorprofam nog minimaal één jaar geldig

Op het moment dat namens de Europese Commissie een besluit wordt genomen over een nieuwe mrl (maximale residulimiet) van chloorprofam, dan is de bestaande mrl nog minimaal één jaar geldig.

Bestaande+mrl+chloorprofam+nog+minimaal+%C3%A9%C3%A9n+jaar+geldig
© Twan Wiermans

Dat meldt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. Hij constateert dat er veel onduidelijkheid is over de regelgeving met betrekking tot de mrl's van gewasbeschermingsmiddelen in het algemeen en chloorprofam in het bijzonder.

BO Akkerbouw pleit namens de Nederlandse aardappeltelers en samen met andere ketenpartners voor een tijdelijke mrl van chloorprofam. Nu nog geldt een mrl van 10 ppm en na het definitieve verbod op de kiemremmer zal dat uiteindelijk naar beneden worden bijgesteld tot de detectiegrens van 0,01 ppm. Een tijdelijke mrl is aan te vragen voor een bepaalde overgangsperiode.

Besluit ScoPaff

Hoogendijk legt uit dat de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (ScoPaff) waarschijnlijk dit voorjaar namens de Europese Commissie een besluit neemt over het wel of niet instellen van een tijdelijke mrl.

'Onafhankelijk van het besluit is het moment van het besluit bepalend voor de geldigheidsduur van de bestaande mrl. Dat is dan nog een jaar. Dus als ScoPaff in april vergadert en hierover een besluit neemt, geldt de mrl van 10 ppm voor chloorprofam tot april 2021.'

Maximaal tien jaar

Een tijdelijke mrl voor bijvoorbeeld chloorprofam is volgens Hoogendijk aan te vragen voor een periode van twee jaar. De Europese Commissie kan deze tijdelijke verhoging van het residuniveau vijf keer verlengen tot een maximale periode van tien jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer