Mengen+partijen+voor+verlaging+mrl+is+verboden
Achtergrond
© Twan Wiermans

Mengen partijen voor verlaging mrl is verboden

Verschillende partijen aardappelen mengen om de maximale residulimiet (mrl) van chloorprofam te verdunnen tot beneden de toegestane norm, is wettelijk niet toegestaan. Dit meldt advocaat Marcus Bijloo.

De advocaat geeft aardappeltelers verder mee dat ze kunnen overwegen om bij de overheid een schadevergoeding in te dienen vanwege het verbod op chloorprofam en de gevolgen daarvan.

Bijloo gaf tijdens de Themadag Aardappelen maandag in Dronten een toelichting op de juridische aspecten die betrekking hebben op het niet meer kunnen toepassen van chloorprofam voor de bewaring van aardappelen.

Europese Verordening

Voor het verbod op bijmengen verwijst de advocaat naar de Europese Verordening 396 die dateert van 2005. Daarin staat dat voor zowel telers als verwerkers het niet is toegestaan producten die bestemd zijn voor de levensmiddelenhandel, te mengen om het gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen te verlagen.

Het is voor telers wel de vraag of het verstandig is om een contract te tekenen als je vooraf weet dat je niet aan de voorwaarden kunt voldoen

Marcus Bijloo, advocaat bij Den Hollander Advocaten in Middelharnis

Verder wijst Bijloo, die werkt bij Den Hollander Advocaten in Middelharnis, zijn toehoorders op de eventuele mogelijkheid om een schadevergoeding in te dienen bij de overheid die verantwoordelijk is voor het verbod en de gevolgen ervan. De advocaat adviseert belangenorganisaties voor telers, zoals LTO en NAV, om uit te zoeken of voor een dergelijke vergoeding een juridische grondslag is.

Onteigening

'Het verbod op chloorprofam is te beschouwen als soort onteigening. De totale economische schade van bewaarschuren die vanwege deze regelgeving mogelijk onbruikbaar worden, kan in Nederland oplopen tot 600 miljoen euro.'


Als er perspectief is voor een schadevergoeding, is het volgens Bijloo goed dat telers zoveel mogelijk bewijs verzamelen om hun schade te kunnen vaststellen. Het gaat dan om monsters van aardappelpartijen en gemeten gehaltes aan chloorprofam in de bewaarruimten.

Aansprakelijkheid

In een discussie met de telers over de aansprakelijkheid en eventuele contaminatie tijdens het vervoer zegt de advocaat dat een veroorzaker van een te hoge mrl altijd verantwoordelijk is. 'Een teler kan een partij af erf laten bemonsteren. Als daaruit blijkt dat deze aan de normen voldoet, dan is de teler nooit de veroorzaker van te veel residu en heeft hij daarvoor bewijs.'

Een teler vraagt aan Bijloo in hoeverre er sprake is van zorgplicht bij de afnemer van fritesaardappelen. Ofwel: mogen verwerkers contracten aanbieden waarin normen staan die in de praktijk nauwelijks haalbaar zijn? 'Het gaat hier om wettelijke normen', stelt Bijloo. 'Er is dus niets mis met de contracten. Het is voor telers wel de vraag of het verstandig is om een contract te tekenen als je vooraf weet dat je niet aan de voorwaarden kunt voldoen.'

Intensieve bemonstering
Fritesfabrikanten gaan samen met telers op grote schaal monsters nemen om vast te stellen wat het residuniveau is van chloorprofam in het laatste jaar dat het middel mag worden gebruikt. Doel van de intensieve bemonstering tijdens de bewaring is vaststellen welke bewaarschuren gevoelig zijn voor te hoge maximale residulimieten. Bemonsteren na reiniging geeft inzicht in de mogelijkheid om het residuniveau te verlagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer