Vavi%3A+%27Chloorprofam+absolute+nachtmerrie+fritesindustrie%27
Nieuws
© Vidiphoto

Vavi: 'Chloorprofam absolute nachtmerrie fritesindustrie'

De fritesindustrie zet alles op alles om 100 procent van de fritesaardappelen van oogst 2020 te kunnen verwerken. Deze toezegging deed Vavi-secretaris Hylke Brunt gisteren tijdens de themadag Aardappelen.

Brunt hield in Dronten op uitnodiging van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) een inleiding over de zoektocht naar oplossingen voor de problematiek rond het verbod op chloorprofam. De secretaris van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) erkent dat de mogelijke gevolgen van het verbod op chloorprofam een absolute nachtmerrie zijn voor de fritesindustrie.

Uitgaande van een worstcasescenario, waarbij de mrl van chloorprofam teruggaat van 10 ppm naar de detectiegrens van 0,01 ppm, stelt Brunt dat zeker 50 procent van de bewaarde aardappelen niet aan de wettelijke normen kan voldoen. Dit geldt volgens hem voor de hele Europese Unie en heeft daarmee een zware impact op de beschikbaarheid van grondstof voor het seizoen 2020-2021.

Hylke Brunt, algemeen secretaris Vavi.
Hylke Brunt, algemeen secretaris Vavi. © Vavi

Noodzaak van tijdelijke mrl

'Wij weten dat de Europese Commissie de mogelijkheid heeft om een tijdelijke mrl in te stellen. Het is aan ons als Europese industrie en aardappelsector om de commissie van de noodzaak daarvan te overtuigen.' Brunt zegt dat een aanvraag voor een tijdelijke mrl van 0,3 tot 0,5 ppm bij de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed is ingediend. Hij verwacht daar echter pas in het voorjaar van 2021 uitsluitsel over.

In de tussentijd zal de aardappelsector maximale inspanning moeten leveren om de mrl van chloorprofam zoveel mogelijk terug te dringen. Brunt pleit er daarom nogmaals voor om de aardappelen van oogst 2020 niet meer met chloorprofam te behandelen. Hij stelt voor om net als in België de opgebruiktermijn voor de kiemremmer naar voren te halen van oktober 2020 naar de zomer van 2020.


Een belangrijk aspect om de kans op contaminatie van chloorprofam vanuit de bewaring te beperken, is een effectieve reiniging van de bewaarruimten en de hardware die voor het inschuren en uitschuren wordt gebruikt. Brunt vertelt dat een grote praktijktoets op EU-schaal op korte termijn meer inzicht moet geven in de beste reinigingsmethoden.

Droge reiniging

Voor de aardappeltelers in Dronten wilde Brunt alvast een tipje van de sluier oplichten, voor wat betreft de resultaten van dit onderzoek. 'Het lijkt erop dat de keuze gaat vallen op droge reiniging, wat door de telers zelf kan worden uitgevoerd. Of dit genoeg is om te voldoen aan de mrl-eisen is nog niet te zeggen. En of er een bindende verplichting komt voor de reiniging is ook nog niet duidelijk.'

In zijn inleiding wijst Brunt op het belang van het samen optrekken om oplossingen te zoeken voor de ontstane problemen. 'Gelukkig is het overleg met ketenpartners op initiatief van BO Akkerbouw inmiddels goed op gang gekomen. Via dit traject is er ook contact met LNV. Doel van het overleg, ook op Europees niveau, is het kweken van begrip voor de situatie en het overtuigen van de urgentie om snel tot goede oplossingen te komen.'


Contracten oogst 2020

LNCN-voorzitter Mark Brantjes wil in zijn slotvraag van Brunt concreet weten waar aardappeltelers die nu contracten tekenen voor de oogst van 2020 aan toe zijn. 'Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Is het al duidelijk wat de aanvullende voorwaarden zijn? Of is het wellicht verstandig om een jaar geen aardappelen te telen?'

Brunt herhaalt dat de fritesindustrie zich maximaal inzet om 100 procent van de geteelde grondstof te kunnen verwerken. 'Het is mede aan ons om de ingewikkelde knoop rond het vraagstuk chloorprofam te ontwarren. Maar voor onze leden geldt wel dat ze geen producten kunnen afnemen die niet aan de wettelijke normen voldoen. Er moet dus wel een oplossing komen, want we zijn geen cowboys.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer