Agrifirm+start+De+Aardappel+Bewaar+Coach
Nieuws
© Haijo Dodde

Agrifirm start De Aardappel Bewaar Coach

Agrifirm is dit seizoen gestart met de pilot De Aardappel Bewaar Coach. Doel daarvan is dat telers na het wegvallen van Chloorprofam aardappels zonder zorgen kunnen bewaren.

De coöperatie deed de afgelopen jaren onderzoek naar alternatieve oplossingen voor kiemremming in aardappelen. Het uitgangspunt daarbij was een milieubewuste oplossing met een maximaal bewaarresultaat. Agrifirm ging in kader van die wens daarom van start met de De Aardappel Bewaar Coach. Daarmee kan de aardappelteler, ook na het wegvallen van Chloorprofam, aardappels langer bewaren en in een veilige omgeving.

Vijf stappen

Het pilotproject bestaat uit vijf verschillende stappen:

1. Bewaartool: Deze maakt op basis van diverse parameters inzichtelijk welke kiemremmingsmiddelen in welke hoeveelheden te gebruiken. Daarmee krijgt de aardappelteler ook een indicatie van de mogelijke besparing ten opzichte van de standaard voorgeschreven dosering.
2. Bewaarcheck: Exlan brengt de conditie van de bewaring in kaart en komt met een concreet advies en aanpak voor verbetermogelijkheden.
3. Monitoring: De Bewaar Coach monitort de aardappelen in de bewaring gedurende de gehele bewaarperiode.
4. Monstername: Er worden monsters genomen en het residu laat Agrifirm door een onderzoekspartner analyseren. Indien nodig op meerdere momenten in het bewaarproces.
5. Ruimtebehandeling: Agrifirm verzorgt met haar partner de ruimtebehandeling volgens het advies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer