Mengen+aardappelpartijen+voor+verlaging+mrl+is+verboden
Nieuws
© Haijo Dodde

Mengen aardappelpartijen voor verlaging mrl is verboden

Verschillende partijen aardappelen mengen om de mrl van chloorprofam te verdunnen tot beneden de toegestane norm, is wettelijk verboden.

Dit meldde advocaat Marcus Bijloo gisteren in Dronten tijdens de themadag Aardappelen van Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN). Hij verwijst naar een Europese Verordening waarin staat dat het zowel voor telers als verwerkers niet is toegestaan producten te mengen om het gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen te verlagen.

Bijloo, die werkzaam is bij Den Hollander Advocaten, gaf in Dronten een toelichting op enkele juridische aspecten die betrekking hebben op het verdwijnen van chloorprofam voor de bewaring van aardappelen. Naast het verbod op bijmengen wees hij zijn toehoorders op de eventuele mogelijkheid om een schadevergoeding in te dienen bij de overheid die verantwoordelijk is voor het verbod en de gevolgen ervan.

Bewaarschuren onbruikbaar

De advocaat adviseert belangenorganisaties voor telers, zoals LTO en NAV, om uit te zoeken of voor een vergoeding een juridische grondslag is. 'Het verbod op chloorprofam kun je beschouwen als een soort onteigening. De totale economische schade van bewaarschuren die vanwege de regelgeving mogelijk onbruikbaar worden, kan in Nederland zomaar oplopen tot 600 miljoen euro.'


Als er perspectief is voor een schadevergoeding, is het volgens Bijloo goed dat aardappeltelers zoveel mogelijk bewijs verzamelen om hun schade te kunnen vaststellen. Het gaat dan onder meer om monsters van aardappelpartijen en gemeten gehaltes aan chloorprofam in de bewaarruimten.

Aansprakelijkheid

In een discussie met de aardappeltelers in Dronten over de aansprakelijkheid en eventuele contaminatie tijdens het vervoer, zegt Bijloo dat een veroorzaker van een te hoog mrl ook altijd verantwoordelijk is. 'Een teler kan een aardappelpartij af-erf laten bemonsteren. Als daaruit blijkt dat de partij voldoet aan de normen, dan is de teler nooit de veroorzaker van te veel residu en heeft hij daarvoor bewijs.'

Een teler vraagt aan Bijloo in hoeverre er sprake is van zorgplicht bij de afnemer van fritesaardappelen. Ofwel: mogen verwerkers contracten aanbieden waarin normen staan die in de praktijk nauwelijks haalbaar zijn? 'Het gaat hier om wettelijke normen', stelt Bijloo. 'Er is dus niks mis met de contracten. Het is voor telers wel de vraag of het verstandig is om een contract te tekenen als je vooraf weet dat je niet aan de voorwaarden kunt voldoen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer