LTO%3A+teken+geen+aardappelcontract+bij+onzekerheid+levering
Nieuws
© LinkedIN

LTO: teken geen aardappelcontract bij onzekerheid levering

Als vanwege de regelgeving rond chloorprofam de afname van aardappelen niet kan worden gegarandeerd, adviseert Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw aardappeltelers om geen leveringscontracten voor aardappelen van oogst 2020 af te sluiten.

LTO-Akkerbouw reageert hiermee op het statement van Vavi, de belangenorganisatie van de Nederlandse aardappelindustrie. Vavi verwacht en eist maximale inspanningen van aardappeltelers om te kunnen voldoen aan de eisen voor de maximale residulimiet (mrl-eisen) voor chloorprofam. In het statement geeft de vereniging een verduidelijking op de inkoopvoorwaarden voor aardappelen.

Het gaat volgens voorzitter Jaap van Wenum van vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland vooral om de bepaling dat geleverde aardappelen moeten voldoen aan de geldende regelgeving. 'Hoe kun je nu een contract tekenen, terwijl nog niet duidelijk is of er een tijdelijke mrl komt voor chloorprofam. Ook is nog geen officieel reinigingsprotocol vastgesteld voor bewaarruimten en verwerkingsapparatuur.'

Verantwoording bij telers

Van Wenum vindt dat Vavi met haar statement de verantwoording voor de onzekerheid over de regels met betrekking tot chloorprofam volledig bij de leveranciers en dus vooral de aardappeltelers neerlegt. 'Vavi vraagt maximale inspanning van de telers en dat is terecht. Maar aan de andere kant vragen wij van Vavi maximale inspanning om de aardappelen van oogst 2020 te kunnen afnemen.'


De vakgroepvoorzitter stelt dat er mogelijkheden zijn om bij te hoge residuwaarden toch aardappelen af te nemen. 'Fabrikanten kunnen partijen laten wassen of partijen opmengen om toch aan de regels te voldoen. Dat kan voor individuele aardappelpartijen een oplossing bieden.'

Gezamenlijke intentie

Overigens vertelt Van Wenum dat LTO wel degelijk in overleg is met Vavi en onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om te komen tot een goede oplossing voor de afname van aardappelen na het verbod op chloorprofam. 'We hebben een gezamenlijke intentie om zoveel mogelijk aardappelen beschikbaar te krijgen voor de verwerkende industrie. Samen pleiten we bij de autoriteiten voor een snelle en werkbare oplossing.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer