Nog steeds veel vraag naar kavelkaarten Flevoland

De drie grondgebruikers- of perceelskaarten van Flevoland vinden nog altijd grif aftrek. Vorig jaar werden 1.800 exemplaren van de kavelkaarten digitaal opgevraagd bij de provincie.

Nog+steeds+veel+vraag+naar+kavelkaarten+Flevoland
© Han Reindsen

De Flevolandse kavelkaarten, opgesplitst in Oostelijk Flevoland, de Noordoostpolder en Zuidelijk Flevoland, werden tussen 2014 en 2018 helemaal opnieuw ingetekend en gedigitaliseerd. De eerdere kaarten van de voormalige Rijksdienst IJsselmeerpolders waren te gedateerd.

Vrijwilligers

De nieuwe kavelkaarten zijn op papier en via het web beschikbaar en geven per perceel aan wie de gebruiker is, of er een boerderij of een burgerwoning bij staat en laten het kavelnummer zien, licht Alex Lucassen van het team GEO van provincie Flevoland toe. Zijn afdeling verwerkt de gegevens die vrijwilligers aanleveren.

Lucassen noemt het kaartmateriaal dat dit oplevert, een uniek fenomeen. 'Je kunt naar het Kadaster om de eigenaar van een perceel op te vragen, maar dan weet je, zeker in Flevoland met al zijn pachtgrond, nog niet wie er boert.'

Mee in de cabine

De kaarten voorzien zo zeker in een behoefte, stelt Lucassen vast . 'Ze gaan mee in de cabine van de chauffeur die bieten komt ophalen, ze hangen bij boeren achter op de deur van de 'gifkast', maar ze zijn ook erg handig voor beleidsmakers en beheerders in het buitengebied', schetst hij de doelgroepen. 'Kijk naar zoiets als bodemdaling. Als je daar iets aan wilt doen, weet je gelijk bij wie je moet zijn.'

Het project is een samenwerking van LTO Noord en provincie Flevoland. Er kwamen in 2014 middelen voor beschikbaar in het kader van de bescherming van het cultuurhistorisch erfgoed van Flevoland. Daar vind je op de kaarten ook wat van terug, stelt Lucassen. 'De schaalvergroting wordt in één keer duidelijk. Kleinere percelen in Noordoostpolder en de grootste kavels in Zuidelijk Flevoland. Zo zie je direct waar de superboeren zitten.'

Weten wie waar boert

Gert Kolstee uit Lelystad is zo'n gebruiker. De kaarten kwamen goed van pas toen hij een paar jaar geleden bezig was met het boerderijenboek voor Lelystad. 'Je moet dan al gauw driehonderd bedrijven af. Dan is het erg handig als je weet wie waar boert.' Hij gebruikt ze ook bij het uitzetten van fietsroutes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer