Ruilverkaveling+in+Waadhoeke+in+het+slop
Nieuws
© Stivas

Ruilverkaveling in Waadhoeke in het slop

LTO Noord, boeren en de grondcommissie maken zich grote zorgen over of de herverkaveling in Noordwest-Friesland gaat slagen. Inmiddels zijn er onder de ongeveer 150 boeren die meedoen aan de herverkaveling, veertig knelgevallen bekend.

Gemeente Waadhoeke legt op de landerijen die worden geruild extra beperkingen op om dorpen en terpen meer te beschermen, stelt voorzitter Wim Wassenaar van de commissie Grond en Toedeling. Dat is volgens hem funest voor veel boeren.

'Een ruilverkaveling in het gebied is al niet makkelijk door de grote variëteit aan landerijen en sectoren. Maar ik ben ontzettend geschrokken van de cirkels die nu getekend zijn. Deze zijn dusdanig groot, dat boeren daar straks niets meer kunnen. Ze mogen percelen niet samenvoegen en misschien ook niet draineren.'

'Oplossing voor helft van knelgevallen'

Wassenaar verwacht dat voor de helft van het aantal knelgevallen een oplossing kan komen. 'Maar daarmee zorgen we voor problemen bij andere boeren. Dit is niet te overzien.' De partijen sturen een brief naar de bestuurscommissie met de dringende oproep de beperkingen van de percelen af te halen.

Vice-voorzitter van afdeling Noardwest-Fryslân Henk Sijtsma uitte zijn zorgen in de raad van gemeente De Waadhoeke. 'Grondgebruikers zijn teleurgesteld dat de medewerking niet van de gemeente komt. Wanneer de gemeente iets wil, in bijvoorbeeld het kassengebied, dan kan via een bestemmingsplanwijzing alles vlak worden geschoven, inclusief heel oude dobbe.'

'Bottleneck voor boeren'

Volgens Sijtsma houdt de gemeente zich niet aan de afspraken. 'Ze tekent cirkels in, waardoor eigenlijk het hele gebied op slot komt. De infrastructuur zou worden verbeterd door percelen te vergroten. Nu wil de gemeente naar kleinere percelen. Dat is een bottleneck voor de boeren', zegt hij.

'Wanneer een boer een mooi stuk heeft moeten inleveren en hij krijgt er drie stukken dichterbij voor terug van elk 3,5 hectare, kan hij daar niet mee uit de voeten.' Grotere percelen zijn ook goed om verzilting in het gebied te beperken, betoogt de vicevoorzitter. 'De zoetwaterlens gedraagt zich daar anders dan in kleinere percelen.'

Volgens wethouder Jan Dijkstra zoekt de gemeente naar mogelijkheden die bij alle partijen passen. 'We zitten middenin het proces. Er ligt nog niets vast', reageerde hij op de inspraak van Sijtsma. De provincie kocht enkele jaren geleden 250 hectare grond aan voor de inrichting Franekeradeel-Harlingen. In het gebied daalt de bodem door gas- en zoutwinning.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer