Koekoekspolder raakt steeds voller

Tuinbouwgebied de Koekoekspolder raakt steeds voller. Diverse bedrijven in het gebied in de gemeente Kampen kochten recent hectares of staan op het punt om dit te doen.

Koekoekspolder+raakt+steeds+voller
© Ruud Ploeg

Daarmee lijkt de aanpak waar in 2017 voor werd gekozen aan te slaan. Destijds werd door de gemeente Kampen en ondernemers in de Koekoekspolder een aanvalsplan opgezet dat ertoe moest leiden dat de nog 100 hectare braakliggende grond in het gebied bebouwd zou worden. Het idee daarbij is dat glastuinbouwbedrijven die in het westen van het land niet meer kunnen uitbreiden, in de Koekoekspolder deze ruimte wel krijgen.

Als alle onderhandelingen zijn afgerond, is er nog 20 hectare te verdelen voor nieuwe bedrijven of bedrijfsuitbreidingen. In het gebied worden veel glastuinbouwproducten verbouwd, waaronder paprika's, tomaten en komkommers.

Een van de tuinders in het gebied bij IJsselmuiden die binnenkort gaat uitbreiden, is André Kaashoek. Samen met zijn broer Paul en hun gezinnen verhuisde hij in 2004 zijn bedrijf vanuit Zuid-Holland naar de Koekoekspolder. Met hun bedrijf De Tuindershoek telen zij paprika's. Kaashoek is tevens een van de drie ambassadeurs van de Koekoekspolder. 'Het houdt in dat je als ondernemer samen met de gemeente kijkt hoe het gebied zich ontwikkelt en wat we kunnen doen om de Koekoekspolder nog beter op de kaart te krijgen en te kunnen blijven vernieuwen', legt Kaashoek uit.

Weer investeren

Volgens de paprikateler is het niet onlogisch dat de ontwikkelingen de laatste tijd hard gaan. 'We hebben economisch moeilijke jaren gehad, maar de laatste jaren gaat het best goed. Dan zie je dat men weer investeert.' Kaashoek zelf investeert in nieuwe grond, in het kader van bedrijfsopvolging. Een zoon van hemzelf en een van broer Paul hebben interesse om verder te gaan in het vak.

De Koekoekspolder is volgens de ambassadeur een goede plek. 'Het is niet extreem duur en qua lichtomstandigheden is er geen verschil met waar we eerst zaten. De temperatuur ligt 's zomers iets hoger en 's winters iets lager, dus ook dat scheelt niks. Bovendien wil de gemeente meewerken. Je merkt dat ze belang heeft bij de ontwikkeling van het gebied', vertelt hij.

'Wij zijn tevreden, hebben geen moment spijt gehad van de overstap. Wat ik mooi vind, zijn de ontwikkelingen die lopen op het gebied van warmtevoorziening. Er wordt onderzoek gedaan naar een tweede aardwarmtebron en er zijn concrete plannen voor de aanleg van een zonneveld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer