Nieuwe pachtregels niet conform wensen landbouw

LTO Noord is verbolgen dat gemeente Haarlemmermeer niets met haar aanbevelingen voor het nieuwe pachtbeleid heeft gedaan. Zaterdag 31 augustus stopte de inschrijving voor 218 hectare gemeentegrond voor agrarisch gebruik.

Nieuwe+pachtregels+niet+conform+wensen+landbouw
© Bert Hartman

Vooral het feit dat de gemeente de gronden aan de hoogste bieder verpacht, steekt de organisatie. 'Zo worden ondernemers tegen elkaar uitgespeeld. We hebben destijds aangegeven een voorstander te zijn van een uniforme pachtprijs voor de meest eerlijke verdeling', stelt bestuurslid Paul Munsterman van LTO Noord-afdeling Haarlemmermeer.

Destijds was John Nederstigt nog wethouder van grondzaken. Hij beloofde via een participatieproces tot een nieuw pachtbeleid te komen. Dit naar aanleiding van een eerste voorstel door het grondbedrijf van de Haarlemmermeer, vorig najaar. Tot zo'n proces is het volgens Munsterman nooit gekomen. 'Ondanks onze schriftelijke reacties en latere opmerkingen in februari tijdens een informatiebijeenkomst met de landbouw.'

Grote blokken

Volgens de afdelingsbestuurder heeft de nieuwe wethouder Jurgen Nobel het oorspronkelijke plan ingevoerd zonder noemenswaardige veranderingen. 'De aangeboden percelen zijn naar onze mening eigenlijk te groot. In plaats van blokken van rond de 30 hectare zou 15 hectare beter zijn, omdat dan meer ondernemers voor de grond in aanmerking komen.'

Met pacht voor de hoogste bieder worden ondernemers tegen elkaar uitgespeeld

Paul Munsterman, bestuurslid LTO Noord-afdeling Haarlemmermeer

Munsterman refereert daarbij ook aan de maximale verhouding tussen eigen grond en gepachte grond. 'Met grotere percelen blijven de kleinere boeren dan buitenspel.'

Duurzaamheid

Bij de aanwijzing van de percelen speelt behalve de geboden prijs ook de afstand van de bedrijfsgebouwen tot de beoogde pachtgrond een rol. Dit vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Mede ook om die reden is de pachtduur verhoogd naar maximaal vier jaar om zo wisselteelt extra te stimuleren.

De afdelingsbestuurder merkt op dat er dit jaar ook percelen voor twee jaar zijn uitgegeven. Op 1 oktober maakt de gemeente bekend wie de pachtpercelen krijgen toegewezen.

Loting

Tot dit jaar verpachtte de gemeente de gronden aan één partij, die de percelen bewerkte en voor een deel via loting aan andere ondernemers verhuurde. 'Dat daar een verandering in is gekomen, is wel positief', stelt Munsterman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer