‘Verdozing’ Nederland heeft te grote impact op landbouw

De overheid moet ingrijpen om de ongebreidelde groei van grote distributiecentra te stoppen. De ‘verdozing’ van het landschap heeft een te grote impact op landbouw en recreatie, schrijft het College van Rijksadviseurs aan het kabinet.

%E2%80%98Verdozing%E2%80%99+Nederland+heeft+te+grote+impact+op+landbouw
© Eigen Foto

Het logistieke vastgoed groeit in Nederland de laatste jaren hard door de internethandel. Door haar gunstige geografische ligging is vooral het zuiden van het land populair als vestigingsplaats van distributiecentra.

‘Er is momenteel een snelle en gefragmenteerde groei van logistiek vastgoed, waarbij de ruimtelijke regie nog absoluut onvoldoende is’, aldus de rijksadviseurs.

Het gaat om grote logistieke bedrijven van 20.000 tot meer dan 50.000 vierkante meter. Op dit moment is al 31,3 miljoen vierkante meter terrein bebouwd met dit soort bedrijven en elk jaar neemt het toe.

Er is momenteel een snelle en gefragmenteerde groei van logistiek vastgoed

Schaarse ruimte

‘De forse groei van steeds grotere bedrijfshallen (XXL-vastgoed) legt niet alleen een te groot beslag op onze schaarse ruimte, het heeft daarnaast ook andere negatieve effecten op infrastructuur en stad.’ Er is te weinig oog voor gevolgen voor bijvoorbeeld recreatie en landbouw, schrijft het college.

Om de impact van distributiecentra te verkleinen pleiten de rijksadviseurs voor clustering. Dat is ruimtelijk gezien het meest efficiënt en maakt het eenvoudiger om voorzieningen te delen. Deze clusters zouden op een zeer beperkt aantal plaatsen moeten worden toegestaan.

Verder zouden Rijk, provincies en gemeenten de herontwikkeling van bestaande verouderde bedrijfsterreinen moeten stimuleren. Daarvoor zou geld moeten worden vrijgemaakt.

Provincies en gemeenten zijn hoofdverantwoordelijk voor de locatiekeuze voor bedrijfshallen en de zorg voor het landschap. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft eerder verklaard het onwenselijk te vinden dat overal distributiecentra verschijnen.

Goed kiezen

Brancheorganisatie voor handels- en logistieke bedrijven Evofenedex zegt het ermee eens te zijn dat locaties goed moeten worden gekozen. ‘Maar 600.000 mensen in Nederland verdienen hun boterham met werk in deze gebouwen en de plaats waar deze gebouwen staan is in de meeste gevallen zorgvuldig gekozen.’

Evofenedex zegt met alle betrokkenen om tafel te willen om ‘alle belangen beter met elkaar in evenwicht’ te kunnen brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer