Eerste+Kamer+akkoord+met+verfoeide+arbeidswet
Nieuws
© Dirk Hol

Eerste Kamer akkoord met verfoeide arbeidswet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans. De wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken mensen in vaste dienst te nemen, maar wordt verfoeid in sectoren die afhankelijk zijn van seizoenskrachten.

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt het voor ondernemers goedkoper om mensen in vaste dienst te nemen, terwijl flexibele contracten duurder worden. Payrollkrachten krijgen meer rechten. De wet maakt het ook mogelijk mensen sneller te ontslaan.

Een groot deel van de oppositie in de senaat stemde tegen. PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SP en PVV konden hun zegen niet aan het wetsvoorstel geven. Ze zijn onder meer bezorgd dat payrollers op grote schaal verder zullen gaan als uitzendkracht.

Nadelig

De wet, die nadelig kan uitpakken voor ondernemers in de land- en tuinbouw en andere seizoensgebonden sectoren, kon rekenen op steun van VVD, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en het zelfstandige oud-VVD-lid Anne-Wil Duthler. Dat bleek vorige week al tijdens de behandeling van de wet in de Eerste Kamer.

We kunnen het ook nu al vertellen: deze wet werkt niet

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Koolmees deed toen wel enkele toezeggingen om de seizoensgebonden sectoren tegemoet te komen. Zo zal er bij de evaluatie van de premiedifferentiatie specifiek worden gekeken naar de gevolgen voor seizoensarbeid. Tevens laat hij onderzoeken of het mogelijk is om voor seizoensectoren met een aparte contractvorm te komen.

In de land- en tuinbouw is er ondanks de toezeggingen van de minister teleurgesteld gereageerd op de behandeling in de Eerste Kamer. Gehoopt was dat deze de WAB zou blokkeren.

Hogere loonkosten

'Uit de berekeningen die Glastuinbouw Nederland samen met LTO Nederland en NFO heeft laten maken, blijkt dat glastuinbouwondernemers die gebruikmaken van flexarbeid, door deze wet tot 7 procent meer loonkosten voor de kiezen krijgen. Denk hierbij aan de hoge WW-premie en de transitievergoeding die ook voor dienstverbanden van een maand moeten worden betaald', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

Het doel van de wet, meer werknemers in vaste dienst, is volgens de boerenorganisaties niet van toepassing op seizoenswerk in de land- en tuinbouw.

Sterk benadeeld

'Werkgevers die vanwege klimatologische en natuurlijke omstandigheden uitsluitend tijdelijk seizoenswerk hebben, worden sterk benadeeld. Het bieden van een vast contract voor per definitie tijdelijk werk ligt volstrekt niet in de rede', zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland.

In het debat heeft Koolmees een aantal toezeggingen gedaan. Hij is op verzoek van van de Eerste Kamer bereid om de impact van de WAB op seizoenswerk te monitoren, het gesprek aan te gaan met de agrarische sector en te verkennen of meerjarige tijdelijke contracten voor seizoenswerk mogelijk zijn.

Calon reageert duidelijk: 'We hebben de toezeggingen van de minister gezien en gaan natuurlijk het gesprek aan, maar we kunnen het ook nu al vertellen: deze wet werkt niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer