Stabiel+melkjaar+sluit+af+in+majeur
Achtergrond
© Davey van Aken

Stabiel melkjaar sluit af in majeur

De voorschotmelkprijzen kwamen in december 2019 gemiddeld uit op 33,99 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een stijging van 26 cent ten opzichte van november. Over het hele jaar waren de prijzen in 2019 stabiel, maar lager dan in 2018. Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking.

De melkprijs van het Belgische Milcobel is in december met 1,50 euro per 100 kilo het meest gestegen. Net als in november zijn de Ierse prijzen in december met 1 euro gestegen. De melkproductie is in deze tijd van het jaar in Ierland echter wel een stuk lager. Ook DMK en FrieslandCampina hebben de prijzen met 1 euro per 100 kilo verhoogd. Bij de meeste andere zuivelondernemingen bleef de prijs in december ongewijzigd ten opzichte van november. De gemiddelde melkprijs in december 2019 ligt 33 eurocent (0,9 procent) lager dan in december 2018.

Nu de melkprijzen van december bekend zijn, is het mogelijk om de balans op te maken over heel 2019. Omdat de nabetalingen over 2019 nog niet bekend zijn, gaat het om voorlopige melkprijzen. Vergeleken met 2018 is de gemiddelde voorschotmelkprijs van alle EU-zuivelondernemingen in 2019 gedaald met 33 eurocent (1 procent) naar 33,49 euro per 100 kilo.

Het is opvallend dat de maandelijkse melkprijzen in 2019 stabiel waren. Dit geldt niet alleen ten opzichte van 2018, toen er sprake was van relatief grote verschillen, maar ook in vergelijking met het gemiddelde van 2013 tot en met 2017. Er zijn wel grote verschillen tussen de zuivelondernemingen. Naast het Italiaanse Granarolo zijn ook de melkprijzen van de Franse zuivelondernemingen in 2019 gestegen in vergelijking met 2018.

Melkprijzen meest gedaald in Ierland

De prijsstijging van Saputo Dairy UK komt vooral door de stijging van het Britse pond. Uitgedrukt in nationale valuta is deze melkprijs nagenoeg gelijk gebleven. Van de overige ondernemingen zijn de melkprijzen het meest gedaald in Ierland, gevolgd door de Duitse ondernemingen.

Buiten de EU is het beeld anders. Zo is de melkprijs in de VS na een aantal slechte jaren gestegen naar het hoogste niveau sinds het record van 2014. Ook de melkprijs van Fonterra in Nieuw-Zeeland is sinds 2013-2014 niet zo hoog geweest. De melkprijs van het Zwitserse Emmi is ook gestegen. Dat komt deels door de hogere koers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro.


De Nederlandse melkaanvoer neemt sinds augustus toe. In december steeg het volume met 3,7 procent. Deze groei is volgens ZuivelNL niet meer dan een gedeeltelijk herstel van de sterke daling die daarvoor plaatsvond, door de fosfaatregelgeving en het effect van de droogte in 2017. Uiteindelijk kwam het volume in 2019 0,7 procent (-92 miljoen kilo) lager uit dan in 2018.

EU-melkaanvoer toegenomen

De EU-melkaanvoer nam in november met 0,7 procent toe ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Bij elkaar opgeteld lag deze melkaanvoer in de eerste elf maanden van 2019 0,5 procent hoger dan in 2018. De stijging in Frankrijk en Nederland zette door. Ook Duitsland noteerde een groei, hoewel deze nog altijd onder de 1 procent lag.

De Ierse melkaanvoer daalde in oktober en november, nadat in september al geen sprake meer was van groei. Hiermee kwam een einde aan een periode van flinke stijging.

De melkproductie in de andere belangrijke zuivelexporterende landen liet in november, met uitzondering van Australië, een lichte toename zien ten opzichte van vorig jaar. In de VS groeide het volume met minder dan 1 procent.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer