Stabiele+melkprijzen+in+september
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Stabiele melkprijzen in september

De Europese melkprijzen voor september zijn nagenoeg stabiel. De lichte stijging is vooral het gevolg van een forse seizoenstoeslag, die Saputo Dairy UK deze maand aan de leveranciers uitbetaalde.

Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking. De berekende voorschotmelkprijzen in september 2019 komen uit op gemiddeld 33,56 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat is een stijging van 20 cent ten opzichte van augustus. De gemiddelde melkprijs in september 2019 ligt op 1,08 euro ofwel 3,1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

De seizoenstoeslag van Saputo Dairy komt neer op omgerekend een plus van 2,50 euro per 100 kilo. De Engelse melkverwerker is overigens een stabiele factor in de melkprijsvergelijking. Sinds februari is de melkprijs daar stabiel. Ook voor oktober en november wordt geen verandering doorgevoerd. De waardedaling van het pond heeft overigens wel een negatief effect op de vermelde melkprijs in euro's.

 

Ook elders is de melkprijs stabiel. Voor het eerst sinds maanden hebben Milcobel en de Ierse ondernemingen Dairygold en Glanbia de melkprijzen verhoogd, ieder met 0,50 euro per 100 kilo. De verhoging bij Glanbia is het gevolg van een hogere toeslag op de melkprijs door de coöperatie, afkomstig uit de dividendopbrengsten van Glanbia plc en Glanbia Ireland.

De melkprijzen zullen de komende maanden naar verwachting weinig veranderen. Arla heeft voor oktober een geringe prijsverlaging aangekondigd van 0,10 euro en voor november geen wijzigingen. De melkprijs van FrieslandCampina daalt in oktober gering, met 0,20 euro. Maar deze stijgt in november weer met 0,70 euro per 100 kilo. De melkprijs van DMK blijft gelijk in oktober. Die van Savencia zal met 0,20 euro dalen in oktober. Lactalis houdt de melkprijs voor oktober en november gelijk.

In 2019 lager

De melkprijzen van Arla en FrieslandCampina zullen over heel 2019 lager liggen dan in 2018, zo wordt geschat op basis van de gegevens van de eerste elf maanden van dit jaar. Bij FrieslandCampina komt de gemiddelde melkprijs 0,40 euro lager uit, op 35,10 euro per 100 kilo standaardmelk. Bij Arla daalt die melkprijs met 0,60 euro naar 32,60 euro per 100 kilo standaardmelk.

Door de Zwitserse brancheorganisatie BO Milch is met ingang van 1 september 2019 het nationale duurzaamheidsprogramma 'swissmilk green' ingevoerd. Melkveehouders kunnen hiervoor een toeslag op de A-prijs ontvangen van 3 Zwitserse Frank, omgerekend 2,75 euro, per 100 kilo melk. Deze premie is niet meegenomen in de berekende melkprijs van Emmi. Die melkprijs steeg in oktober met 0,10 euro als gevolg van een hogere B-prijs. Ook voor november wordt een lichte stijging voorzien. Toch zal de berekende melkprijs dalen, door een lagere seizoenspremie.

Stijging VS

In tegenstelling tot Europa zijn de melkprijzen in de Verenigde Staten in de loop van 2019 bijna continu en fors gestegen. Zo was er een stijging van 17,60 dollar in augustus naar 18,31 dollar in september. Deze prijs is per hundredweight, oftewel 45,36 kilo. Dit komt neer op 0,40 dollarcent per kilo, oftewel 0,36 euro.

Naar aanleiding van de op 26 september door Fonterra geactualiseerde prijsverwachting, is de berekende melkprijs vanaf juni gebaseerd op een verwachte melkprijs van 6,70 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milk solids. Bij 7,7 procent vet en eiwit is dit 0,51 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo melk, oftewel 0,29 euro.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer