Weinig+beweging+in+melkprijzen
Achtergrond
© Twan Wiermans

Weinig beweging in melkprijzen

De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei 2019 uit op gemiddeld 33,21 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,05 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in mei 2019 ligt 1,20 euro, ofwel 3,7 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat staat in de LTO Internationale melkprijsvergelijking.

Net als vorige maand zit er weinig beweging in de melkprijzen. Ten opzichte van andere jaren zijn de prijzen in de eerste vijf maanden van 2019 opvallend stabiel. Naar verwachting zullen de melkprijzen in juni ook weinig wijzigen. Zo blijven die van DMK, Arla en Savencia gelijk in juni, terwijl Lactalis (+0,20 euro per 100 kilo) en FrieslandCampina (+0,50 euro) geringe prijsverhogingen hebben aangekondigd.

Daartegenover staan in juli prijsverlagingen van Arla met 0,10 euro. De berekende melkprijs is inclusief een bonus van 1 euro voor deelname aan het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Arlagarden Plus, maar exclusief een bonus van 1 euro voor het gebruik van gmo-vrij veevoer.

FrieslandCampina verlaagde de melkprijs met 0,70 euro. De basismelkprijs van Dairy Crest blijft de komende twee maanden gelijk. Maar door seizoensheffingen en toeslagen zal de berekende melkprijs in juni iets dalen en in juli stijgen.

Botermarkt

Vanaf eind april zijn de prijsnoteringen voor boter en vol melkpoeder zo'n 10 procent gedaald. De botermarkt is na de tijdelijke stabilisering van het prijsniveau in april sinds medio mei zwakker geworden. Er is weinig vraag. Een ruim aanbod, onder andere veroorzaakt door hoge voorraden, lag aan de daling ten grondslag. Hoewel de prijzen van Europese boter nog steeds onder die van de wereldmarkt liggen, is er weinig groei in de exportvraag.

Ook de prijzen van mager melkpoeder kwamen na de stijging tussen eind april en begin juni wat onder druk te staan. Europa is niet langer de goedkoopste aanbieder op de wereldmarkt en concurreert met poeder uit onder meer de Verenigde Staten. De markt voor vol melkpoeder is momenteel zwak en moet qua prijsontwikkeling mee met de neergaande beweging van melkvet en boter en de prijzen op de wereldmarkt in Australië en Nieuw-Zeeland.

Melkaanvoer daalt

De Nederlandse melkaanvoer laat al ruim een jaar een dalende lijn zien. Wel is het tempo van de krimp sinds februari iets afgenomen. In mei kwam de daling op 2,5 procent uit. Het volume in de eerste vijf maanden van 2019 lag 2,7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de EU liet de melkaanvoer in april een toename zien van 1,5 procent, een vergelijkbare groei als in maart. Met name Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk zagen het volume wederom sterk toenemen. Anderzijds stagneerde de Duitse melkaanvoer in april, na lichte groei in maart. In Frankrijk en Nederland werd de dalende lijn in de melkaanvoer voortgezet.

Mondiale productie

De melkproductie in de meeste andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen daalde in april, analoog aan maart. Zowel in Australië en Nieuw-Zeeland als in Zuid-Amerika, met name Argentinië en Uruguay, nam het volume sterk af. In de Verenigde Staten kwam de melkproductie in deze maand op een iets hoger niveau (+0,3 procent) uit als in het jaar daarvoor.

Door de stagnatie in de eerste vier maanden van 2019, bleef het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs in deze periode negatief: -0,3 procent.

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer