FrieslandCampina stopt met 84 leveranciers VLOG-melk

FrieslandCampina heeft met 84 Friese leden de overeenkomst voor het leveren van VLOG-melk beëindigd. Volgens het zuivelbedrijf is de afzet van VLOG-kaas die in Workum wordt gemaakt, niet rendabel.

FrieslandCampina+stopt+met+84+leveranciers+VLOG%2Dmelk
© FrieslandCampina

De 84 boeren om wie het gaat, zijn vrijdag telefonisch en per mail op de hoogte gebracht, melden diverse media. Maandagavond wordt in Joure een bijeenkomst belegd waarin FrieslandCampina het besluit verder toelicht.

Het beëindigen van de overeenkomst is niet gedaan op basis van kwaliteit, verzekert het zuivelconcern. Logistieke kosten zouden doorslaggevend zijn geweest bij het nemen van het besluit. De productie van VLOG-kaas, meer specifieke foliekaasblokken, sluiten minder goed aan bij marktontwikkelingen. In Duitsland, waar de VLOG-kaas voor bestemd is, is de concurrentie fors toegenomen. FrieslandCampina zegt het niet verantwoord te vinden om met de lage prijzen mee te gaan. Wetgeving beperkt de mogelijkheden om de kaas naar andere landen te exporteren.

Gentechvrij

Vanwege de sterk toegenomen vraag in Duitsland breidde FrieslandCampina afgelopen augustus het aantal deelnemende melkveebedrijven dat VLOG-melk levert nog uit van 400 naar meer dan 600. Deze melk komt van koeien die een gentechvrij rantsoen krijgen en worden geweid. Van alle VLOG-melk die de Nederlandse FrieslandCampina melkveehouders produceren, wordt kaas voor de Duitse markt gemaakt.

VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de certificatie en uitgifte van het 'Ohne Gentechnik'-label. In Duitsland wordt al meer dan 50 procent van de melk volgens de VLOG-standaard geproduceerd. In Nederland is FrieslandCampina in 2017 als eerste zuivelonderneming met VLOG-zuivel gestart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer