Extra VLOG-melk FrieslandCampina

Zuivelonderneming FrieslandCampina gaat in haar zuivelfabriek in het Achterhoekse Steenderen dit jaar 90 miljoen liter extra VLOG-weidemelk verwerken.

Extra+VLOG%2Dmelk+FrieslandCampina
© Boehringer Ingelheim

De markt voor kaas zonder gentechniek ontwikkelt zich goed, met name in Duitsland. Door de opschaling van de VLOG-melkproductie komt het totaal aantal deelnemende melkveebedrijven op ruim 400, verspreid over regio's nabij de fabrieken van Workum (Friesland), Born (Limburg) en Steenderen (Gelderland). VLOG-weidemelkproductie levert een cent extra per liter op.

Volledige weidegang en een oppervlakte van minimaal 0,2 hectare per koe blijvend grasland, waarvan minimaal de helft huiskavel, zijn vereist. Gemiddeld stijgen de voerkosten naarmate meer sojaschroot wordt gevoerd en het aandeel gras in het rantsoen lager is.

Geen stoppers

Bij veevoeradviseurs die actief zijn in de omgeving van de fabrieken in het Friese Workum en het Limburgse Born zijn geen voorbeelden van bedrijven die weer gestopt zijn met VLOG-melk. In deze beide fabrieken begon FrieslandCampina in 2017 de VLOG-melkverwerking.

'De cent toeslag is aan de magere kant, afhankelijk van het rantsoen dat je voert. Op zich loopt het project VLOG-melk goed. Maar de eis van blijvend grasland is een beperking voor een aantal veehouders om deel te nemen', zegt Ronald Paardekooper, productmanager herkauwers bij Voergroep Zuid.

Initiatieven

'Sommige veehouders zijn bezorgd dat het de standaard wordt en de cent toeslag weer verdwijnt. Zoals met veel van dit soort initiatieven zie je dat de markt erop reageert. Er worden meerdere alternatieve eiwitbronnen aangeboord, naast de gentechniekvrije soja. Overigens is gentechniekvrije soja op dit moment minder duur dan voorgaande jaren.'

Ook zelfstandig voeradviseur Henry van Ittersum uit Beilen kent geen stoppers. Hij waarschuwde bij de start van de VLOG-melkproductie in 2017 dat een cent extra niet voor iedereen lonend hoeft te zijn. 'Ruwweg kost sojaschroot van buiten de EU momenteel 300 euro per ton en gentechniekvrije soja 450 euro. Veevoerleveranciers hanteren bovendien hogere marges. Hoogproductieve koeien goed voeren, is lastig zonder soja.'

Raapschroot

Van Ittersum heeft goede ervaringen met raapschroot als alternatief voor soja. Wel verhoogt raapschroot de fosforaanvoer. De veevoergrondstoffen lupinen en zonnepitschroot, die ook als alternatief voor de eiwitbron sojaschroot worden gebruikt, leveren minder goede resultaten op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer