VLOG%2Dmelk+niet+voor+ieder+bedrijf+interessant
Achtergrond
© Arie Meijer

VLOG-melk niet voor ieder bedrijf interessant

De vraag naar zuivel van koeien die geen genetisch gemodificeerd voer krijgen groeit. Niet alleen zuivelverwerkers, maar ook melkveebedrijven en mengvoerfabrikanten spelen hierop in. Melkveehouders beuren vaak 1 euro extra voor deze VLOG-melk. Toch blijft het rekenen om te zien of dit interessant is.

Royal Bel Leerdammer benadert weidende melkveehouders om over te stappen op het voeren van VLOG-gecertificeerd voer. Manager melkvoorziening Theodoor Bos verwacht met deze melk grote stappen te kunnen zetten op de Duitse markt. 'In Duitsland hebben consumenten weliswaar een uitgesproken mening over VLOG, maar ook in andere landen wordt over dit product nagedacht. Bijvoorbeeld in Frankrijk.'

• Lees ook: FrieslandCampina vraagt om VLOG-melk

Het zuivelbedrijf heeft onlangs een pilot gehouden met acht melkveehouders verdeeld over het toeleveringsgebied. 'Melkveehouders die leveren aan de fabrieken in Schoonrewoerd en in Dalfsen hebben meegedaan aan de proef', zegt Bos. De fabriek in Dalfsen gaat volledig over op de productie van VLOG-melk.

Pilot

De pilot laat zien dat de impact van de overgang naar VLOG-melk beperkt is en dat het hierbij behorende gmo-vrij voer geen effect heeft op de melkproductie of de gezondheid van de koeien.

De extra euro toeslag die Royal Bel Leerdammer betaalt per 100 kilo melk, zorgt voor extra inkomsten voor de melkveehouder. Bos: 'Het nettovoordeel is per melkveehouder verschillend en medeafhankelijk van de hoeveelheid krachtvoer die nodig is en voor welke grondstoffen ter vervanging van de genetisch gemodificeerde grondstoffen is gekozen. Alle melkveehouders die deelnamen aan de pilot, gaan ermee door.'

Objectief beeld

Volgens Ronald Paardekooper, manager herkauwers bij de Voergroep Zuid, kan de overstap naar VLOG-melk niet altijd uit. Medewerkers van deze voergroep rekenen voor melkveehouders uit of ze hier wel of niet op inspelen. 'We willen voor hen een objectief beeld schetsen. Dan kunnen ze zelf beslissen.'

Paardekooper krijgt bijval van René Knook, productmanager Rundvee bij De Heus Voeders. Volgens hem bleek uit een pilot van Royal FrieslandCampina dat het produceren van 1 kilo VLOG-melk gemiddeld iets minder dan 1 euro kost.

Gras in rantsoen

'Dit is onder meer afhankelijk van de aandelen mais-gras in het rantsoen. Boeren in de omgeving van de FrieslandCampina-fabriek in Workum, waar deze melk wordt verwerkt, hebben relatief veel gras in het rantsoen. Dan kan het financieel eerder uit', zegt Knook.

'Ook moet zeker worden gekeken of er wellicht in het rantsoen mogelijkheden liggen. Denk daarbij aan het voeren van 3 kilo droge stof mais in plaats van 4 kilo droge stof.'

Uitdagingen

Knook ziet dat melkveehouders die aan de andere VLOG-melkfabriek van FrieslandCampina leveren, in het Limburgse Born, voor grotere uitdagingen ontstaan. 'Daar zijn ondernemers die 70 tot 80 procent snijmais in het rantsoen voeren. Hier is meer krachtvoer nodig voor de eiwitaanvulling.'

Volgens Paardekooper maakt de soja die niet gmo van oorsprong heeft, het mengvoer duurder, pakweg 10 tot 15 euro per ton.

Premie

'Hier zit een premie op. In de geitenhouderij zijn bijvoorbeeld gmo-vrije sojahullen hip. Vaak worden die hullen bij de gmo-soja gedaan. Er is onvoldoende vraag om de sojahullen apart te houden. Door een premie te betalen wordt dit wel interessant. Het is een kwestie van vraag en aanbod en slechts 20 procent van alle soja is gmo-vrij.'

Paardekooper ziet dat sommige ondernemers, waarbij het financieel niet interessant is, toch kiezen voor VLOG-melk. 'Zij zien dit als marktgericht produceren. Ze willen daarmee een groeimarkt ondersteunen en zien het als een pluspunt voor het imago.'

Momentopname

Knook signaleert dat de rantsoenberekening rond VLOG-melk telkens een momentopname is. 'Op dit moment zie je dat in de markt non-gmo-soja duur is, net als andere eiwitrijke grondstoffen. Dat maakt het een stuk minder interessant om VLOG-melk te produceren dan bijvoorbeeld een half jaar geleden', zegt hij.

'Het zou dus zomaar kunnen dat de meerkosten van VLOG-melk voor een aantal bedrijven nu boven de euro per kilo komt. Dan zou de meeropbrengst van een euro te weinig zijn.'

Fluctuaties

Volgens Knook zijn er altijd fluctuaties als gevolg van vraag en aanbod van grondstoffen. 'Maar aan de andere kant zijn er gunstige ontwikkelingen rond gmo-vrij voer. Er ontstaat ook aandacht voor nieuwe stromen en deze nieuwe stromen zorgen voor meer volume', zegt hij.

'Denk aan veldbonen. Maar ook hier moet goed aan worden gerekend. Ook moet je als ondernemer hier ruimte voor hebben om dit zelf te telen. Daarbij komt dat veel bedrijven waarvoor VLOG-melk interessant is, meedoen aan derogatie. De norm van 80 procent gras in het areaal maakt de ruimte voor andere gewassen beperkt.'

Populair

VLOG-melk is populair. FrieslandCampina gaat het aantal melkveehouders dat VLOG-melk gaat leveren, verdubbelen. CONO Kaasmakers gaf deze week aan dat alle 460 aangesloten melkveehouders in de Beemsterpolder vanaf 2020 hun koeien enkel gmo-vrij voer geven.

Overigens is de melkveehouderij niet de enige sector die met VLOG werkt. Verschillende geitenzuivelverwerkers gaan ook volledig over. Omdat hier nog wel eens een overschot van de ene verwerker bij de ander wordt geleverd, lijkt het erop dat de hele geitenzuivel overgaat. Ook veel legpluimveebedrijven produceren op gmo-vrij voer. Dit komt mede doordat Duitsland een belangrijk exportland is voor onze eieren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer