Kavelruil Bargerveen Zuid komt op gang

De herinrichting van het landbouwgebied ten zuiden van het Bargerveen komt op gang. De aankoop van de grond in de bufferzone is gestart en ruilpercelen gaan over op de nieuwe eigenaren.

Kavelruil+Bargerveen+Zuid+komt+op+gang
© Jan Anninga

De totale afronding kan echter nog wel even duren. De bestuurscommissie heeft ervoor gekozen het grondwerk in het kavelruilgebied langs het Bargerveen te koppelen aan de aanleg van de bufferzone van 220 hectare. Grond uit de bufferzone gaat dan naar de aanliggende landbouwpercelen. Het gaat bijvoorbeeld om het dempen of aanleggen van watergangen, of het ophogen van percelen. Dat werk wordt niet voor 2021 uitgevoerd.

Volgens projectleider Bert van Guldener is daarvoor gekozen uit het oogpunt van efficiëntie. 'Anders zouden we eerst grond van elders moeten aanvoeren en daarna de grond uit de buffer naar elders brengen. Nu combineren we het.'

Grond pachten

Boeren die daar niet op kunnen wachten, raadt Van Guldener aan contact op te nemen met de projectorganisatie. 'Wie nu al echt aan de gang wil, kan met ons in gesprek. Zo is het mogelijk tijdelijk grond te pachten van het waterschap.'

Van Guldener verwacht dat de uiteindelijke nota van afrekening in 2022 kan worden opgemaakt, waarna alles in 2023 kan worden afgesloten. 'Dat zou betekenen dat we alles binnen acht jaar hebben afgerond, heel wat sneller dan de meeste herinrichtingsplannen. Voordeel voor de boeren is ook dat het Rijk nu alle kosten op zich neemt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer