PAS+remt+ruilverkaveling+Staphorst
Nieuws
© Dirk Hol

PAS remt ruilverkaveling Staphorst

De grootste kavelruil van Nederland, de Landinrichting Staphorst, is met zeker een jaar uitgesteld. De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) gooit roet in het eten.

De Uitvoeringscommissie Staphorst besloot tot het uitstel omdat het onwaarschijnlijk is dat op de beoogde overgangsdatum, 1 januari 2020, de benodigde vergunningen voor de kavelaanvaardingswerkzaamheden zijn verleend.

De ruil vindt nu niet eerder dan in de winter van 2020-2021 plaats. Een exacte datum is niet bekend. De uitvoeringscommissie hoopt hier op korte termijn meer duidelijkheid over te hebben. De provincie wil in de toekomst ook nog een vrijwillige kavelruil faciliteren. Ook die plannen schuiven door het uitstel op.

2013

Al in 2013 werd de grootschalige kavelruil ingezet. Het betreft een gebied van 5.300 hectare rond Staphorst, waar 2.000 hectare grond van eigenaar wisselt. Nadat een poging tot een vrijwillige kavelruil mislukte, werd het plan omgezet in een verplichte ruilverkaveling.

Het betreft een sterk versnipperd gebied met veel kleine kavels met soms meerdere eigenaren. De ruil moet de agrarische structuur rond Staphorst sterk verbeteren. Huiskavels worden vergroot en veldkavels worden bij elkaar gelegd en komen zo mogelijk dichter bij huis. Dat heeft voor de boeren als voordeel dat zij efficiënter kunnen werken en daarmee kosten kunnen besparen.

Paar keer uitgesteld

Klaas Piel, bestuurslid van LTO Noord-afdeling West Overijssel en pluimveehouder in Rouveen, zegt dat het ruilproject al vanaf het begin problemen kent. 'Al in 2016 zou het zijn afgerond, was ooit de planning. Het is al een paar keer eerder uitgesteld. Er rust weinig geluk op.'

Volgens Piel veroorzaakt de situatie onrust onder boeren. 'Een klein deel van de grondeigenaren heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen. Zij zien deze nu net zo lief worden afgeschoten. Aan de andere kant heb je de mensen die plannen hebben gemaakt en nu elke keer horen dat het weer langer duurt. Hun ontwikkelingen staan op deze manier stil. In een tijd waarin alles snel gaat, gaat dit proces erg langzaam.'

Op papier

De LTO Noord-bestuurder hoopt dat de ruil doorgaat. 'Dat is beter voor de landbouw in dit gebied in z'n geheel. Maar ik geef toe dat het steeds moeilijker te geloven wordt dat het volgend jaar wel doorgaat. Op papier is het nu allemaal geregeld, maar wie weet wat er volgend jaar gaat gebeuren?' zegt hij.

'Bovendien ligt de peildatum voor de ruil erg ver in het verleden. In de tussentijd zijn mensen overleden of gestopt. Het roept de vraag op hoe actueel die nog is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer