%27Onze+gesprekken+aan+de+keukentafel+lonen+nog+steeds%27
Interview
© Twan Wiermans

'Onze gesprekken aan de keukentafel lonen nog steeds'

De druk op de ruimte in Noord-Holland neemt onverminderd toe. Net als de grondhonger onder agrariërs. Een efficiënter ruimtegebruik is noodzaak. 'Zeker gezien de uitdagingen die op de agrarische sector afkomen,' stelt directeur Erwin van den Berg van Stivas, de stichting die zich bezighoudt met agrarische structuurverbetering en gebiedsontwikkeling.

Is er in 2019 veel geruild?

'We liggen nog steeds goed op koers. Met dertien ruilen met zestig deelnemers en in totaal 250 geruilde hectares hebben we in 2019 weer een mooie bijdrage kunnen leveren aan structuurverbetering in Noord-Holland. Iedere ruil is er één op zich, maar er zaten weer heel aansprekende tussen. Zoals de ruil voor de aanpassing van de N241, waarmee ruimte is gecreëerd om de weg veiliger te maken, maar waarbij het ook nog is gelukt om de agrarische structuur te verbeteren.'

Naar verwachting kan de laatste ruil op Wieringen medio 2020 worden afgerond

Erwin van den Berg, directeur Stivas

Hoe kijkt u verder terug op vorig jaar?

'Met de samenvoeging van diverse regionale stichtingen tot een centrale organisatie en de benoeming van enkele nieuwe bestuurders is Stivas klaar voor de toekomst. Met voormalig D66-Statenlid Claudia Weemhoff als voorzitter en glastuinbouwbestuurder Peter Raven in het dagelijks bestuur zorgen we voor nieuwe expertise. Er liggen grote opgaven in de provincie, waarvoor we bij het zoeken naar oplossingen graag onze kennis en ervaring inbrengen.'

Hoe staat het met de ruilen rond het voormalig Wieringerrandmeer?

'We zijn nu met de laatste ruil bezig op Wieringen, waarin ook nog natuurdoelen en wateropgaven worden meegenomen. Naar verwachting kan die ruil medio 2020 worden afgerond. Daarmee is het oorspronkelijke plan, zoals we dat met de deelnemers hebben opgesteld, grotendeels uitgevoerd.'

Is het gebied daarmee klaar?

'Zeker niet. De provincie heeft daar na afloop nog steeds een restant gronden in eigendom. De dynamiek in de agrarische sector zorgt sowieso continu voor veranderingen. Zeker ook met andere ruimtelijke vraagstukken die daar spelen. Er blijft altijd ruimte voor verbetering.'

Wat staat er voor 2020 op de agenda?

'We kunnen vanuit het POP3-project Kavelruil Werkt! tot eind 2021 nog 600 hectare aan vrijwillige kavelruil begeleiden. Verder krijgen we steeds meer opdrachten van overheden en waterschappen om mee te denken over gebiedsgerichte oplossingen. We schuiven zodoende nog steeds veel aan bij ondernemers aan de keukentafel. Dat zit in onze genen en die manier van werken loont.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer