Vijf+jaar+eipromotie+met+girlpower
Achtergrond
© Monique van Loon

Vijf jaar eipromotie met girlpower

Een groep enthousiaste legpluimveehoudsters zet zich al vijf jaar zich in om het Nederlandse ei te promoten. Het eerste lustrum vierden ze met een promotiefilmpje. 'Hierin laten we zien wie we zijn, waar we voor staan en dat gezond en lekker eten een eitje is', zegt Petra Smits, legpluimveehoudster in Ysselsteyn en voorzitter van de mmmEggies.

Vijf jaar met veel hoogtepunten en nog volop bruisende ideeën om het Nederlandse ei te promoten. Vijf jaar waarin de eierconsumptie is gestegen. Niet alleen dankzij de mmmEggies, maar dat heeft zeker bijgedragen. Met die woorden steken voorzitter Petra Smits van de mmmEggies en voorzitter Alex Janssen van stichting Blij met een Ei, van wal.

'Het spontane initiatief voor de mmmEggies ontstond op het Pluimveesymposium Leg in Eersel op 15 mei 2014. Onder het genot van een hapje en drankje al napratend over het symposium waarin het belang van je eigen verhaal vertellen werd toegelicht, pakten vijf legpluimveehoudsters het idee op om het Nederlandse ei met girlpower te gaan promoten', blikt Janssen terug.

Landelijk

Al snel sloten legpluimveehoudsters uit het hele land aan. Smits: 'Vooral het feit dat de mmmEggies het ei weer op de Schijf van Vijf wilden krijgen, sprak mij aan.' Ze trad toe tot de werkgroep Voeding. 'We gingen in overleg met het Voedingscentrum en ontwikkelden samen met Blij met een Ei het Eggazine en flyermateriaal. Nu staat het ei weer op de Schijf van Vijf.'

Onze visie is dat het ei voeding is van hoge waarde, dat bijdraagt aan een gezond leven van mensen en op verantwoorde wijze wordt geproduceerd

Petra Smits, voorzitter mmmEggies

De 25 legpluimveehoudsters die het Nederlandse ei promoten.
De 25 legpluimveehoudsters die het Nederlandse ei promoten. © Monique van Loon

De mmmEggies staan voor eerlijke verhalen: elke dag een ei mag. Bij veel consumenten zit het oude cholesteroladvies nog tussen de oren. 'Een ei zit boordevol vitaminen en mineralen, is caloriearm, lekker, betaalbaar en de Nederlandse eiersector behoort tot de wereldtop. Dat dragen wij uit met vrouwelijke passie en power', lacht de legpluimveehoudster.

Imago

De mmmEggies willen een actieve, open en eerlijke bijdrage leveren aan het imago van het Nederlandse ei en het imago van de Nederlandse voedselproducent. 'Onze visie is dat het ei voeding is van hoge waarde, dat bijdraagt aan een gezond leven van mensen en op verantwoorde wijze wordt geproduceerd.'

De mmmEggies willen samen met de politiek, belangenbehartigers, supermarkten en voedselindustrie hun trots op het Nederlandse ei delen met de consument. 'Onlangs ontmoetten wij landbouwminister Carola Schouten. Ik werd er blij van dat ze aangaf ons al te kennen.'

Tentoonstelling

Een van de hoogtepunten is een tentoonstelling rondom het ei in Corpus in Oegstgeest. mmmEggie Marjan van de Vis uit Barneveld stapte vier jaar geleden naar het museum met de vraag of het ei daar kon komen. In Corpus maken bezoekers een reis door het lichaam en leren ze over voeding en gezondheid. 'Daar hoort een ei natuurlijk bij. Met Pasen 2019 is de interactieve exhibit geopend', zegt Janssen trots.

Blij met een Ei maakte lespakketten. 'We hebben de laatste paar jaar veel scholen bereikt die het project gratis bestellen.'

Tv-programma's

Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, radiopresentator Jeroen Kijk in de Vegte en Nederland Proeft weten Blij met een Ei en de mmmEggies te vinden. In juni was de vierde uitzending van Nederland Proeft met Blij met een Ei. Eerder filmden ze in pluimveestallen.

'De koks van het programma kennen ons en willen graag eieren in het programma. Het is een laagdrempelige manier om publiek dat weinig of geen affiniteit met de agrarische sector heeft, te bereiken', zegt Janssen.

Vierdaagse

Jaarlijks delen de mmmEggies eieren uit aan de wandelaars van de Vierdaagse van Nijmegen. Ze werken daarvoor samen met de ZLTO-afdelingen Rijk van Nijmegen en Land van Cuijk Noord. Smits: 'Dat is een prachtig evenement waar we altijd veel leuke reacties ontvangen. Op sociale media merken we dat recepten en leuke weetjes het altijd goed doen.'

De mmmEggies hebben Wereldeidag, de tweede vrijdag van oktober, meer op de kaart gezet met ludieke acties in provinciehuizen, eieren naar voedselbanken en winacties. Wereldeidag wordt vooral in Aziatische landen gevierd.

Werkgroepen

Smits nam een jaar geleden het voorzitterschap van de mmmEggies over. 'Ik vind het leuk om zaken te regelen en te organiseren en de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Elke mmmEggie doet iets wat bij haar past. We werken met werkgroepen en zo verdelen we taken en projecten.'

Het mooiste vindt Smits op beurzen staan, zoals de Libelle Zomerweek, 50PlusBeurs, Nationale Gezondheidsbeurs of Negenmaandenbeurs. 'Veel mensen zijn verbaasd als je zegt dat elke dag een ei mag. Het is mooi om die reacties te zien en te horen.'

Petra Smits op de 50PlusBeurs in Utrecht.
Petra Smits op de 50PlusBeurs in Utrecht. © Monique van Loon

Eierconsumptie stijgt

De energie wordt beloond, vinden beide voorzitters. De exacte winst is niet aan te geven. De eierconsumptie stijgt elk jaar met twee tot vijf eieren per inwoner. 'Voor een pluimveehouder of bedrijf zou een bijdrage vanzelfsprekend moeten zijn', vindt Janssen. Hij betreurt het feit dat de biologische eiersector nu afzonderlijk een socialemediacampagne op wil zetten.

Blij met een Ei en de mmmEggies promoten alle eieren. De verschillende houderijsystemen worden uitgelegd in de lespakketten. 'Laat consumenten zelf kiezen wat voor ei zij willen kopen. Samen staan we sterker in eipromotie', zegt Janssen. Smits: 'Geïnteresseerde legpluimveehoudsters zijn van harte op de mmmEggiedag in oktober.'

De stand op de Libelle Zomerweek in Almere.
De stand op de Libelle Zomerweek in Almere. © Studio Kastermans

Samenwerking mmmEggies en Blij met een Ei
De mmmEggies zijn allemaal vrijwilligsters en worden financieel ondersteund door Blij met een Ei. 'Vanaf het begin werken we al samen. We staan natuurlijk allebei voor het ei en de Nederlandse pluimveesector', vertelt voorzitter Alex Janssen van Blij met een Ei. Pluimveehouders kunnen als donateur bijdragen aan Blij met een Ei en de periferie als gouden, zilveren of bronzen sponsor. 'Sponsors van het eerste uur blijven ons steunen. Daar zijn we blij mee. Bijdragen aan Blij met een Ei zou voor elke legpluimveehouder vanzelfsprekend moeten zijn. Zie de bijdrage als een van de vaste kosten van een legpluimveebedrijf. Er zijn zoveel dingen die je met tegenzin betaalt, maar een donateurschap van Blij met een Ei toch niet?' aldus de voorzitter. Een ei is lekker en hoort bij gezonde voeding. De mmmEggies en Blij met een Ei blijven die boodschap vol passie herhalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer