Optimale+bescherming+start+in+het+ei
Achtergrond
© VidiPhoto

Optimale bescherming start in het ei

Preventieve diergezondheid is een verzekering tegen schade en vraagt kennis van zaken, strategische keuzes en kwaliteit van uitvoering. Nieuwe keuzes zijn entingen in het broedei. Daar start de optimale bescherming.

Het doel van vaccineren is zo snel mogelijk een goede afweer induceren. 'Pas het vaccineren aan de bedrijfssituatie aan en meet het effect van een enting', adviseert dierenarts Kristof van Mullem van MSD Animal Health.

Van Mullem ziet het gebruik van een halve dosis entstof, drinklijnen die maar deels gevuld zijn met entstof of kuikens die half of niet geraakt worden bij een sprayenting. Hij adviseert pluimveehouders het vaccineren kritisch te evalueren, samen met de dierenarts. En om open te staan voor nieuwe technieken.

Een nieuwe techniek is in ovo-vaccinatie, entingen in het broedei op de broederij. Er zijn speciale in ovo-vaccins ontwikkeld die een brede bescherming geven, zonder entreacties en groeivertraging. Elk kuiken krijgt de juiste dosering op het juiste moment.

Betere bescherming en groei door enting in het broedei

Kristof van Mullem, dierenarts bij MSD Animal Health

Nieuwe vaccins

In ovo-vaccinaties vinden al jaren wereldwijd plaats. Er komen steeds meer nieuwe vaccins beschikbaar waarmee op de broederij kan worden gevaccineerd. 'De technieken zijn verder ontwikkeld en bieden veel kansen om de pluimveegezondheid omhoog te tillen. Door een goede samenwerking tussen dierenarts, broederij, farmaceut en pluimveehouder is hier nog winst te behalen', zegt Van Mullem.

'Elk ei wordt door middel van een kleine naald aangeprikt. Het vaccin wordt in het amnion, het 'vruchtwater', geïnjecteerd. Na elke prik wordt het naaldje gespoeld en ontsmet', legt Van Mullem uit. De machines detecteren niet-levensvatbare embryo's, vaccineren enkel de levende embryo's en transporteren de gevaccineerde, levensvatbare eieren naar de uitkomstafdeling. Door het verwijderen van niet-levensvatbare eieren, die pathogene bacteriën kunnen bevatten, wordt het hoogst mogelijke niveau van hygiëne gewaarborgd.

'In ovo-enting biedt voordelen op gebied van arbeid voor de pluimveehouder, maar het belangrijkste is minder entreactie en een betere en uniformere bescherming zonder groeivertraging', benadrukt Van Mullem.

Procesbeheersing

In de broederij is de procesbeheersing beter te realiseren. Daardoor wordt een individuele en uniformere vaccinatie van koppels kuikens bereikt dan bij entingen in de stal via sprayen of drinkwater.

Na de enting in het ei met bijvoorbeeld het nieuwe vaccin Innovax-ND-IBD begint de ontwikkeling van de immuniteit tegen Newcastle disease (ND) en Gumboro. Op een leeftijd van 3 weken is de bescherming tegen Gumboro volledig en op 4 weken ook tegen ND. Biosecurity blijft belangrijk om te voorkomen dat kuikens al op jonge leeftijd worden geïnfecteerd.

Een vleeskuikenhouder hoeft voor Gumboro geen enting meer uit te voeren. Het belangrijkste voordeel is dat de kuikens op het bedrijf geen ND- en Gumboro-vaccinaties meer nodig hebben, zodat ze ongestoord kunnen eten, drinken en groeien. Rollende entreacties zijn verleden tijd. In ovo-vaccinatie ontzorgt de pluimveehouder en biedt het koppel optimale bescherming, zegt de dierenarts.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer