DCA%3A+varkensprijs+naar+recordhoogte
Nieuws
© Twan Wiermans

DCA: varkensprijs naar recordhoogte

De DCA Beursprijs varkens heeft gisteren met een notering van 1,84 euro een nieuw record gezet. Hiermee is de prijs inclusief btw door de grens van 2 euro gebroken. De historie van de DCA Beursprijs, de belangrijkste notering in deze markt, gaat terug tot 2005 en sindsdien zijn de prijzen voor varkens dus nog nooit zo hoog geweest in Nederland.

De achterliggende reden van de enorme stijging in het afgelopen jaar is de enorme vraag naar varkensvlees in China. Die toegenomen vraag vindt zijn oorsprong in de Afrikaanse varkenspest in China. De impact daarvan is dat de varkensstapel tot de helft is gekrompen. En de effecten duren voort.

Experts verwachten dat het dieptepunt van het Chinese aanbod van varkensvlees volgend jaar is bereikt. En dat het pas ver na 2025 op het niveau van vorig jaar zal zijn. Dit betekent dat China veel vlees moet importeren om aan de behoefte van
de lokale bevolking te voldoen.

Maximale capaciteit

Dit heeft ertoe geleid dat de DCA-notering voor varkensvleesonderdelen al wekenlang een dikke plus laat zien. Bijna alle slachterijen draaien op maximale capaciteit maar kunnen de vraag naar vlees moeilijk bijhouden. Zeker nu het einde van het jaar nadert en de feestdagen nog eens voor een extra impuls van de vraag in Nederland zullen zorgen.

De binnenlandse vraag en die van de export naar China zullen strijden om voorrang. De prijzen van varkensvlees zullen daarom, ook in de supermarkt in Nederland, naar verwachting voorlopig nog wel blijven stijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer