Varkensprijzen+stabiel+op+acceptabel+niveau
Achtergrond
© Twan Wiermans

Varkensprijzen stabiel op acceptabel niveau

De varkensprijzen blijven deze week gelijk. In het binnenland maken alle slachterijen een pas op de plaats. Vion noteert 1,771 euro, Compaxo 1,70 euro, Van Rooi Meat 1,71 euro en Pali Group 1,72 euro. Ook de DCA Beursprijs komt met 1,76 euro niet van zijn plek.

Niet alleen in Nederland blijven de prijzen gelijk, ook in Duitsland laten de belangrijkste noteringen een stabiel niveau zien. Dit neemt niet weg dat er in Duitsland wel wat druk op de prijzen lijkt te staan, door een toename van het varkensaanbod.

Dat er in Duitsland sprake is van een ruimer aanbod van slachtvarkens, blijkt onder meer uit het feit dat de laatste week bij de Duitse internetbeurs Teleporc niet alle aangeboden partijen varkens zijn verkocht.

 

Slachtdag minder

Een deel van de verklaring van het verschil tussen vraag en aanbod is gelegen in het feit dat de Duitsers vorige week vrij hadden op 3 oktober en dat er die week dus een slachtdag minder was.

Ondanks de minder vlotte handel noteerde Teleporc dinsdag een kiloprijs van 1,89 euro. Dezelfde prijs als een week eerder.

Wat ook opvalt is dat er in Denemarken wel sprake is van een, weliswaar lichte, verhoging van de varkensprijzen. Door de prijsstijgingen stijgt het varkensprijsniveau in Denemarken boven dat van Duitsland. Waar de Deense slachterijen de ruimte vinden voor de recente prijsverhogingen is niet geheel duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de goede vraag naar varkensvlees en het relatief hoge niveau van de varkensprijzen vooral is toe te schrijven aan de stevige vraag naar varkensvlees uit China.

De Europese afzetmarkt voor varkensvlees laat een redelijk tam beeld zien. De Europese vraag naar varkensvlees is flauwtjes. Dat heeft onder meer te maken met de hoge prijzen. Inkopers van supermarkten en vleeswarenfabrikanten klagen steen en been over hun inkoopprijzen. Tegelijkertijd valt het voor de worstproducenten vaak nog niet mee om voldoende varkensvlees te vinden dat aan hun inkoopspecificaties voldoet.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens

Zuigkracht Azië

De grote zuigkracht van de Aziatische markt veroorzaakt een totaal ander marktbeeld dan Europese inkopers van varkensvlees jarenlang gewend waren.

Het enorme effect van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) in China op de internationale varkensvleesmarkt komt pas de laatste maanden volop tot uiting.

Marktkenners schatten dat de varkensvleesproductie wereldwijd met minimaal 15 procent is afgenomen, als gevolg van de AVP-uitbraken in China. Het gaat om ongeveer 18 miljoen ton karkasgewicht. Deze productiekrimp zorgt voor een sterke toename van de handelsstromen varkensvlees richting China.

Er zijn geen signalen dat er op korte termijn een eind komt aan deze situatie. Voor West-Europese varkenshouders is dat een gunstig vooruitzicht.

Biggenprijzen

Op de biggenmarkt sluiten vraag en aanbod goed op elkaar aan. In tegenstelling tot andere jaren, waarin het in de herfst vaak lastig is om alle biggen te plaatsen, verloopt de afzet nu gladjes.

Voor de biggenprijzen geldt dat ze een stabiel tot licht stijgend beeld vertonen. Een stijger is bijvoorbeeld de DCA BestPigletPrice die afgelopen maanden met 0,50 euro verhoogde naar 47 euro.

Vion verhoogde met 1 euro naar 49,50 euro. Door de prijsverhogingen van de afgelopen weken, vermindert het verschil tussen de Nederlandse biggenprijzen en het prijsniveau in Duitsland dat daar al wekenlang stabiel is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer