Pluimveesector vraagt om ophokplicht vanwege H5N8

De pluimveesector maakt zicht grote zorgen over de uitbraak van H5N8 in Centraal- en Oost-Europa. De sector roept het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om een tijdelijke ophokplicht voor pluimvee in heel Nederland in te stellen, totdat het gevaar van de ziekte geweken is.

Pluimveesector+vraagt+om+ophokplicht+vanwege+H5N8
© Koos van der Spek

De hoogpathogene vogelgriepvariant grijpt op dit moment om zich heen in Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. Pluimveeorganisatie Avined heeft een brandbrief gestuurd aan het ministerie met de oproep om de deskundigengroep dierziekten, die in dit soort situaties het ministerie adviseert, bij elkaar te roepen. In Avined zijn de belangenorganisaties van pluimveehouders, slachterijen en broederijen vertegenwoordigd.

Avined ziet dat het aantal uitbraken elke dag toeneemt, waarbij diverse soorten pluimvee worden getroffen. 'Omdat de uitbraken soms ver uit elkaar liggen, lijkt het virus niet alleen via contactbesmetting te worden verspreid, maar ook te worden geïntroduceerd via wilde vogels. Dit beeld wordt bevestigd doordat het virus ook bij wilde vogels is aangetroffen.'

Grote schade

Door een tijdelijke ophokplicht wil de pluimveesector de kans op introductie van H5N8 zoveel mogelijk beperken. 'De Nederlandse pluimveesector kan grote schade oplopen bij introductie van het virus, door exportsluitingen voor Nederlandse pluimveeproducten door derde landen en aanspraak op middelen uit het Diergezondheidsfonds bij ruimingen. Ook maatschappelijk gezien en vanwege dierenwelzijn vinden we tijdig ingrijpen van groot belang', laat Avined weten.

De pluimveeorganisatie ziet de ophokplicht als een aanvulling op maatregelen die de sector zelf al heeft genomen. Avined benadrukt dat wetenschappelijk is vastgesteld dat kippen die buiten lopen een veel grotere kans hebben om vogelgriep op te lopen dan kippen die binnen worden gehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer