H5N8+verspreidt+zich+over+Centraal%2D+en+Oost%2DEuropa
Nieuws
© Michiel Elands

H5N8 verspreidt zich over Centraal- en Oost-Europa

Het vogelgriepvirus H5N8 verspreidt zich verder in Centraal- en Oost-Europa. Nadat het hoogpathogene virus werd gevonden in Polen en Slowakije is het nu ook aangetroffen in Hongarije en Roemenië.

In Hongarije gaat het om een bedrijf met 52.000 dieren, waarschijnlijk kalkoenen. Het bedrijf is gevestigd in de Hongaarse regio Komarom-Eszetgom. In Roemenië is er een uitbraak op een pluimveebedrijf in de plaats Seini, in het district Maramures. De plaats ligt niet ver van de Oekraïense en Hongaarse grens. Het betreft hier een bedrijf met een kleine 19.000 dieren.

Voor Polen, Slowakije, Roemenië en Hongarije heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inmiddels een tweede reiniging en ontsmetting verplicht gesteld voor pluimveewagens die leeg terugkeren uit deze landen.

Risico insleep

Pluimveeorganisatie Avined waarschuwt opnieuw om alert te zijn. Om het risico op insleep naar Nederland te verkleinen, wordt geadviseerd om zorgvuldig te zijn met de contacten in de getroffen landen. 'Wees scherp op de hygiënemaatregelen, waaronder het zorgvuldig reinigen en ontsmetten van transportwagens. Reinig en ontsmet ook eiertrays. Kartonnen trays mogen slechts eenmalig worden gebruikt. Houd de biosecurity op uw bedrijf goed in de gaten.'

Avined adviseert om uitgelegde hennen bij voorkeur niet in Polen te laten slachten, maar in Nederland of België. Er is volgens Avined dichtbij huis voldoende capaciteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer