Hoogpathogene+vogelgriep+mogelijk+al+in+West%2DPolen
Nieuws
© Johan Wissink

Hoogpathogene vogelgriep mogelijk al in West-Polen

Pluimveeorganisatie Avined heeft berichten ontvangen dat de hoogpathogene vogelgriep H5N8 zich mogelijk verspreid heeft richting het West-Polen. De wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE), die alle dierziekten bijhoudt, heeft hier nog geen officiële melding van gedaan.

OIE bracht vorige week naar buiten dat de ziekte op een kalkoenbedrijf in Uscimow in Oost-Polen is vastgesteld. Ondanks het feit dat de berichten van verdere verspreiding niet zijn bevestigd, waarschuwt Avined de Nederlandse pluimveesector.

'Er worden namelijk eieren, bestemd voor verdere verwerking vanuit Polen, naar Nederland getransporteerd. Zover bekend is er slechts incidenteel sprake van transport van levend pluimvee vanuit Polen naar Nederland. Wel zijn er geregeld transporten van pluimvee van Nederland naar Polen.'

Hygiënemaatregelen

Avined roept de sector op om zorgvuldig te zijn in de contacten met Polen en scherp te zijn op de hygiënemaatregelen. 'Ook dienen eiertrays gereinigd en ontsmet te worden. Kartonnen trays mogen slechts eenmalig worden gebruikt. Het is namelijk bekend dat eiertrays een besmettingsrisico vormen.' Het is inmiddels verplicht, als tijdelijke maatregel, om pluimveewagens die ongeladen uit Polen terugkeren een tweede reiniging en ontsmetting te geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  90 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
Meer weer