H5N8+nu+ook+in+Slowakije
Nieuws
© Ger Loeffen

H5N8 nu ook in Slowakije

Na Polen is het vogelgriepvirus H5N8 nu ook aangetroffen bij een hobbyhouder in Slowakije. Dat meldt de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Er is ook een nieuwe uitbraak in West-Polen.

Vanwege deze nieuwe besmetting heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu ook een tweede reiniging en ontsmetting verplicht gesteld voor pluimveewagens die ongeladen terugkeren uit Slowakije. Deze plicht was al van kracht voor Polen.

In Polen is er een nieuw uitbraak in Roscin, in het westen van het land, op zo'n 50 kilometer van de Duitse grens. Dat heeft de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip bekend gemaakt. De plaats ligt in de provincie West-Pommeren. Het is de derde provincie van Polen die getroffen wordt door H5N8. Tot nu toe zijn er acht uitbraken in het oosten van Polen, twee in het westen.

Volgens Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is het zeer waarschijnlijk dat de ziekte wordt verspreid via wilde vogels. Het is dan ook te verwachten dat er meldingen komen van dode roofvogels die besmet worden gevonden. Deze aaseters zijn vaak een 'verklikker', waardoor duidelijk wordt dat er vogelgriep rondwaard. Deze dieren raken veelal besmet door het eten van karkassen van gestorven wilde vogels, maar ook van dode kippen op pluimveebedrijven die uitloop hebben.

Weinig migratie

Volgens WBVR migreren er op het moment weinig vogels van Oost- naar West-Europa. De vogels migreren vooral in de herfst vanuit Siberië naar Europa, dus de grote trek is nu achter de rug. Wel is het voor pluimveebedrijven zaak om extra alert te zijn mogelijke symptomen van vogelgriep en de hygiënemaatregelen in acht te nemen.

De eerste melding uit Polen dateert van 30 december 2019. Een pluimveebedrijf met kalkoenen werd toen getroffen door de hoogpathogene vogelgriep. Het virus heeft zich verspreid naar tien andere commerciële pluimveebedrijven en hobbyhouders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer