Vogelgriep+Polen+grijpt+om+zich+heen
Nieuws
© Ger Loeffen

Vogelgriep Polen grijpt om zich heen

De vogelgriepvariant H5N8 lijkt zich snel te verspreiden in Polen. Op acht bedrijven is de ziekte vastgesteld. Niet alleen in het oosten van Polen, maar nu ook in het westen van het land.

Pluimveeorganisatie Avined meldde eind vorige week al dat er berichten binnenkwamen over verdere verspreiding. Dat wordt nu bevestigd door de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Als eerste werd de ziekte ontdekt op een kalkoenbedrijf in het oosten van het land. De ziekte is ook aangetroffen in Przygodzice, Zolkiewka en Izbica. Deze plaatsen liggen veel westelijker, richting de Tsjechische en Duitse grens.

H5N8 is een hoogpathogeen vogelgriepvirus. De ziekte is nu ook aangetroffen bij leghennenbedrijven. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een tweede reiniging en ontsmetting verplicht gesteld voor pluimveewagens die ongeladen terugkomen uit Polen. Volgens Avined wordt maar weinig levend pluimvee van Polen naar Nederland vervoerd. Wel gaan er regelmatig partijen eieren voor verdere verwerking vanuit Polen naar Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer