De+boerenschaamte+voorbij%2C+boerentrots
Column
© Dirk Hol

De boerenschaamte voorbij, boerentrots

Na de woorden 'vliegschaamte' en 'klimaatschaamte' leek het er in het afgelopen jaar even op alsof er 'boerenschaamte' zou ontstaan. De helft van de veehouderij kon wel weg en we moesten voor een appel en een ei gaan voldoen aan een zogenaamd 'Klimaatakkoord'.

En dat voor een sector die de afgelopen decennia de CO2-uitstoot met meer dan 20 procent en de stikstofuitstoot met meer dan 67 procent reduceerde. Noem mij een andere sector die dat gepresteerd heeft.

De sector die na de Tweede Wereldoorlog en voormalig landbouwminister en Eurocommissaris Sicco Mansholt, 'nooit meer honger', ervoor heeft gezorgd dat we ons in Nederland geen zorgen hoeven te maken over ons dagelijks brood. Sterker nog, we exporteren zodanig dat meer dan de helft van het Nederlandse handelsoverschot voor rekening van de landbouw komt.

Sommigen zeggen dat we dan maar minder moeten gaan produceren en exporteren. Ik waag dat te betwijfelen. Althans wanneer we onze producten een hogere toegevoegde waarde kunnen geven. We kunnen dan, in euro's, best nog meer exporteren.

De Nederlandse landbouw heeft zich ontwikkeld tot de meest innovatieve ter wereld

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Dat we daarbij biodiversiteit kunnen bevorderen en onze emissies terug kunnen brengen, daar ben ik van overtuigd. Immers, de Nederlandse landbouw heeft zich ontwikkeld tot de meest innovatieve ter wereld. We gaan ook slagen in die nieuwe opgave.
Tijd dus voor boerentrots.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 9°
  30 %
 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 9°
  20 %
Meer weer