Politieke+polarisatie+en+winstwaarschuwing
Column
© Dirk Hol

Politieke polarisatie en winstwaarschuwing

Het parlementaire jaar is van start. In zowel de troonrede als de miljoenennota werd benadrukt dat het economisch goed gaat, maar dat een winstwaarschuwing op zijn plaats is.

Ik ben trots op onze bijdrage aan de Nederlandse economie en ik ben trots op het voedsel en de andere groene producten waarmee we elke dag zo veel mensen blij maken. Maar ik herken de winstwaarschuwing. Ook bij ons leven de zorgen.

Het meest concreet is de stikstofimpasse. We hebben behoefte aan duidelijkheid op de korte termijn, zoals we ook tegen de commissie-Remkes hebben gezegd. Samengevat: geen papierwinkel voor verwaarloosbare emissies, inspanning van iedereen in plaats van het probleem proberen af te schuiven, beter meten en maatwerk per gebied.

Het is nu zaak dat niet alleen Remkes, maar ook de politiek ons standpunt overneemt. De beste lobby is vaak degene die je niet ziet, maar de stikstofimpasse wordt door sommige politieke partijen misbruikt voor media-aandacht.

We blijven de politiek er in ons dagelijkse contact op wijzen dat ze trots mag zijn op de Nederlandse agrarische sector

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Als politici een hele sector afschrijven, dan gaat het mis. De maatschappelijke waardering voor de landbouw komt te vaak niet terug in het politieke debat, met frustratie tot gevolg. Die zorg komt nu tot uiting. Ik begrijp en steun iedereen die op 1 oktober op een positieve wijze aandacht voor de sector en onze bijdrage aan de maatschappij vraagt dan ook van harte.

We blijven de politiek er in ons dagelijkse contact op wijzen dat ze trots mag zijn op de Nederlandse agrarische sector. Het is beter om naast ons te staan dan te polariseren. Zo kunnen we met onze ambities en innovatiekracht wereldwijd koploper blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer