Wel hitte, geen stress

Terwijl ik dit schrijf – woensdagmiddag – is het 75 jaar oude warmterecord verbroken. Tegen de tijd dat de krant bij u op de mat valt, zou het maar zo kunnen dat we een nóg hetere dag achter de rug hebben. Maar voor ons geen rust. Politiek Den Haag mag dan met reces zijn, de boeren werken door.

Wel+hitte%2C+geen+stress
© Dirk Hol

Prachtig om te zien hoe iedereen zich inzet om de dieren het zo comfortabel mogelijk te maken, ondanks het warme weer. Wakker Dier roept weer eens om meer regelgeving, maar een blik op social media laat zien dat het helemaal niets toevoegt aan wat we allemaal al doen. Ventilatoren, vernevelaars, natte daken en schaduw in de wei, alles komt voorbij onder #geenhittestress. Goed werk.

De hitte valt samen met het oogstseizoen. Ik wens iedereen een goede opbrengst toe, maar ik vrees dat er de nodige regionale verschillen zullen zijn. Op sommige plekken is het voor het tweede jaar veel te droog. Gecombineerd met de hitte van de laatste dagen en de onttrekkingsverboden die in sommige gebieden van kracht zijn, kan de oogst daar tegenvallen.

Een paar warme dagen zegt niet zoveel over het klimaat, maar het staat helaas wel vast dat we rekening moeten houden met extremer weer. Klimaatverandering gaat een grote impact op ons allen hebben.

Klimaatverandering gaat een grote impact op ons allen hebben

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Daar moeten we mee leren omgaan. Door meer water op te vangen en vast te houden. Door zo goed mogelijk in te spelen op nieuwe ziekten en plagen. Maar ook door, zoals de maatschappij van ons vraagt, onze uitstoot te minderen. Daarover later meer.

Voor nu: een goede oogst en goede zomer toegewenst!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer